Hirdetés

Szia!
Ha szeretsz LEGO-zni, bizony jó helyen jársz. Itt minden nap találsz valami érdekességet a LEGO lenyűgöző világából.
KLIKK Blog - kicsiknek és nagyoknak, amatőröknek és (fél)profiknak.
2014.
07.24.

...hogy csak csorgatjuk a nyálunkat itt a nagy uborkaszezonban. Egy rakás szobor, játék, exkluzív készlet várja a látogatókat a LEGO jóvoltából, sőt, két hamarosan megjelenő készletet is bemutattak! Ebből az egyik egy Zöld Lámpás szett, ami engem annyira nem hoz lázba - bár Zöld Lámpás benne volt az A LEGO kalandban is, s mivel azt a témát gyűjtöm így Zöld Lámpás minifigura is vevős lesz.

green latern.jpg

Ami viszont tényleg megdobogtatta a szívemet, az a december környékén megjelenő jókora A Hobbit készlet. Hasznos kockák, sok figura, de ami a lényeg: van benne egy méretes Smaug.

smaug.jpg

Az olyan figuráknál, mint Smaug, mindig elhangzik, hogy de hát nem is annyira "legós" ez, nagy elemekből van összerakva. Engem ez sosem zavart, egy ilyen látványos darabnál meg egyenesen letojom, mekkora elemekből áll össze. A sárkány valószínűleg a váras témáért rajongóknak is kötelező darab lesz, mivel Smaug jóval egyedibb, részletesebben kidolgozott és nagyobb, mint a Castle készletekben lévő sárkányok.

Képek: Kotaku, The Hollywood Reporter

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego san diego hobbit comic con set green latern zöld lámpás smaug sdcc
2014.
07.21.

Amikor megjelent a 76001, sokan húzták a szájukat, én is. Egyrészt, Batman nem fekete ruhát kapott, másrészt az A Sötét Lovag készletekből ezen kívül nem érkezett több és ez is inkább egy gyerekes, gyenge szett volt.

76001-1.jpg| Ez a már létező szett a röhejes járgányokkal és közepes figurákkal. |

Mindenki remélte, hogy a LEGO tovább piszkálja majd a témát és hamarosan előáll valami igazán nagyszerű filmes modellel. Aztán elkezdtek pletykálni arról, hogy a mára szintén legendássá vált Batman járgány, a Tumbler gyűjtői változatát fogják kiadni. Na ez történt meg ma, itt a 76023 Tumbler.

tumbler blog.jpg

Nem aprózták el a dolgot, 1869 építőelemből rittyentettek egy irtózatosan menő, részletesen kidolgozott Tumblert, amihez ráadásul két új figurát is kapunk: végre érkezik a fekete ruhás Sötét Lovag, de ami még ennél is jobban megdobogtatja a rajongók szívét: Joker, a Heath Ledger verzió.

tumbler7.jpg

tumbler8.jpg

Augusztus közepétől már minden bizonnyal lehet rá vadászni a neten. Az év egyik legmenőbb készletéért várhatóan 62000 forintot fognak kérni. Lehet kezdeni spórolni.

Update: feltöltötték az imént a hivatalos bemutató videót, melyben maga a tervező beszél a készletről. Naná, hogy érdemes megnézni.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: joker batman heath ledger christian bale exclusive dark knight trilogy sötét lovag tumbler super heroes 76001 76023
2014.
07.16.

Peter Reid épített egy látványos mechát, feltöltötte a rajongók ötleteit gyűjtő LEGO Ideas weboldalra, 10000 támogatót szerzett ötlete, így azt a LEGO alaposan tesztelte, mígnem a cég úgy döntött: hivatalos készlet lesz az otthoni építményből. Ez a 21109 Exo Suit rövid története.

exo suit (5).jpg

Most pedig már itt is van egy példány az asztalomon - augusztus elsejétől pedig bárki megvásárolhatja a készletet. A doboza a LEGO Ideas (ex-Cuusoo) készleteknél megszokott erős papírból készült, visszazárható doboz. Elején és hátulján a készletről egy-egy kép, illetve hátul emellett találunk egy rövid ismertetőt az Ideas weboldalról és egy külön képet a készletben lévő minifigurákról.

Az építés is e minifigurákkal kezdődik. Egyikük neve Pete, másikuké Yve - pontosan ez az eredeti modell alkotójának és kedvesének a neve a valóságban.

exo suit (25).jpg

A figurákat a klasszikus űr téma rajongói hatalmas örömmel fogadták, ez az egyszerű LEGO minifigura ugyanis mindeddig sosem volt zöld színben gyártva. A készlet ezzel a régi classic space korszak előtt is tiszteleg, ugyanakkor egyértelműen valami egészen újszerűt jelent valamennyi rajongó számára.

exo suit (24).jpg

A minifigurák után egy kisebb szellőzőszerű aljzat összeépítése következik. Nem nagy szám, de mégis belehelyezi a robotruhát egy hozzá tökéletesen passzoló környezetbe.

exo suit (20).jpg

Ezután egy teknőst kell megépíteni. A robotteknős, hátán a két ágyúval, szintén az eredeti modell tervezőjének elhíresült építménye. Furcsa kiegészítő és különös, de ennek kevesebb értelmét látom, mint az előbbi szellőzőnek.

exo suit (21).jpg

A robot építését a törzzsel kezdjük. Meglepően masszív az egész, a végtagok stabilan rögzülnek hozzá, később majd a figurát is könnyen be lehet tenni.

Az összerakás a lábakkal folytatódik. Innentől egyre több és valamivel kisebb alkatrésszel dolgozunk. Ez általában jellemző az egész modellre és ettől egészen más élményt nyújt az építés, mint mondjuk egy CITY vagy egy Creator készlet összeépítése. Az apró építőelemekkel való bíbelődés, azok gyűjtögetése (mert a dobozban lapuló 4 zacskó nincs számozva) nem bosszantó, de nagyon más, mint a számozott zacskókban lévő nagyobb kockák egymásra nyomkodása.

exo suit (15).jpg| A lábfej |

exo suit (16).jpg

A karok részei valamivel gyengébben illeszkednek, mint a láb egységei; a szürke hordókról például nagyon könnyen lejönnek a kezek és vállnál elöl a szürke dekor is hajlamos a potyogásra, főleg ha mozgatjuk a felső végtagokat.

exo suit (17).jpg

exo suit (26).jpg

A kész robot egész stabilan áll, talán a leggyengébb pontja a bokáknál van, itt néha csuklik kicsit előre is, oldalra is, de nem vészes. Viszonylag könnyen megállítható az építmény, a legkülönfélébb pozíciókban.

A Szellemirtók autóhoz hasonlóan, ez a szett is tökéletesen lett otthon megalkotott menő építményből stabil, szép és az eredetit idéző LEGO készletté alakítva. Ez nagyon jó érzést tud kelteni: egyszerre érezzük a minőséget és a saját építményekből áradó plusz varázst is.

exo suit (31).jpg

A robot mérete tökéletesen el lett találva, az építmény stabil, az építés élménye garantált. Az egyetlen csúnyaság a készlet ára lehet: a 321, zömében apró LEGO alkatrészből álló modell ára szinte biztos 10000 Forint fölött lesz. 11990-12990 forintot tippelek. Az ár a készlet egyediségével nagyjából összhangban van, a méretével viszont nagyon nem.

exo suit (33).jpg

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: space lego pete classic review kedvcsináló ideas classic space cuusoo exo suit lego ideas 21109 peter reid yve
2014.
07.10.

Az Északi-sark jó eséllyel a Föld megmaradt kőolajforrásának körülbelül 20%-át rejti. Itt kezdene el fúrni és kitermelni a Shell az orosz Gazprom közreműködésével. A Greenpeace 2012 óta kampányol ez ellen. A legújabb figyelemfelhívó akciójukba belekeverték a LEGO Group-ot is.

Némi késéssel, már a Greenpeace Hungary facebook oldalán is felbukkantak a különféle képek és linkek, mellyel az aktivisták a Shell ellen folytatott küzdelem újabb állomásaként a LEGO céget is bevonják a harcba. Miért? A Greenpeace indoklása szerint: "Az utóbbi néhány évben a Shell arra használta a LEGO-t, hogy megtisztítsa saját márkáját a sarkvidéki fúrások miatti rossz megítéléstől. 26 országban összesen 16 millió Shell-logóval ellátott LEGO-készletet adtak el a töltőállomásokon. Ez növelte az üzemagyag értékesítését és hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekekben – a jövő vásárlóiban, szavazóiban, befektetőiben, üzleti vezetőiben és politikusaiban – kialakuljon a márkához való kötődés.".

greenpeace.jpg

Az eset eléggé meglepett engem, ahogyan a LEGO vezetőit is. A LEGO vezére gyors közleményben válaszolt a környezetvédő szervezetnek. A válasz talán legfontosabb része: a LEGO e kampányban inkább csak eszköz, mintsem valóban támadott és bármiért is okolható szereplő, ez pedig sajnálatos. Ebben sok igazság van.

shell1.jpg| Az első Shell készlet 1966-ból |

Nos, a Greenpeace egy, a Shell olajvállalattal 2011-ben megköttetett megállapodás miatt ekézi a LEGO-t, holott a két cég együttműködésének mára hagyománya, sőt, történelme van. A Shell és a LEGO már 1966-tól partnerek - ekkor jelentek meg az első, Shell logós LEGO játékok. Azóta a LEGO számtalan cég márkajelzését magán viselő terméket adott ki: létezik Exxon Mobile, Maersk, Color Line, Tine, Canada Post, Alra, Danone, McDonald's, Coca Cola, Volkswagen, Mercedes, Ferrari, Vestas vonatkozású szett is. És tudnám még sorolni.

Az együttműködés nem is meglepő, a fenti videóból pontosan kiderül, miért érte meg nekik a LEGO-t bevonni a partiba: növekvő eladások, jó programok, boldog gyerekek - kell ennél több?

shell GP (4).jpg

Valóban beleégne a gyerekek gondolataiba, hogy a Shell egy aranyos vállalat, csak azért, mert apa ha tankol, egy LEGO kisautóval jön vissza a kocsihoz? Egy értelmes gyerek valóban a játék miatt nem tudná átlátni a természetvédelem fontosságát, vagy később akár egy-egy cég tevékenységének a környezetre gyakorolt hatását? Vajon hányan játszottak a Greenpeace aktivistái és követői közül LEGO termékekkel, esetleg pont egy Shell üzemanyagtöltő állomással vagy autóval?

A LEGO ráadásul kiemelkedően tudatos, ami a vállalat környezetre gyakorolt hatását illeti. A csomagolások méretét az utóbbi években csökkentették, a megújuló gyárak (így a nyíregyházi is) a világ legzöldebb üzemei közé tartoznak, a cég északon szélerőművet épít és lázasan kutatja, miként tudná a LEGO építőelemekhez szükséges műanyag kockákat kőolaj helyett más, környezetkímélő szintetikus anyagból előállítani.

szelektív.jpg

A LEGO termékeiben is rendszeresen felhívja a gyerekek figyelmét a környezetvédelem fontosságára. LEGO CITY-ben többször is felbukkant már napelem, de játszhattak már a kölykök szelektív hulladékgyűjtővel is. A termékcsalád idén sarkkutatós készletekkel bővül - az altéma 2000 után tér vissza.

Továbbá, a LEGO kiemelten foglalkozik munkavállalói jó közérzetével, egészségével és különösképpen munkahelyi biztonságával. A LEGO gyárak a világ legbiztonságosabb gyári munkahelyei közé tartoznak.

shell GP (2).jpg

Kijelenthetjük: a Greenpeace a LEGO Group tevékenységét nem teljes egészében tekinti, amikor kijelentéseket tesz a cégről és részesévé teszi azt a Shell elleni támadásnak. A Greenpeace céljaival többnyire egyetértek, a módszereikkel azonban többnyire nem értek egyet. Az, hogy a LEGO kockákat és márkanevet a Shell elleni küzdelemben felhasználják, meglovagolva annak népszerűségét és ismertségét, csak tovább erősíti bennem ezt a kettősséget.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego természet greenpeace környezet jég arctic shell sarkkör
2014.
07.07.

Azazhogy pontosabban Peter Reid Exo Suit-ja jön. Hamarosan. Ez ugyanis a LEGO IDEAS (ex CUUSOO) hetedik készlete. Összegyűlt a 10.000 támogató, a LEGO jól megrágta a dolgot, és már egy felcsigázó videót is animáltak a mecha-hoz. Nézzétek:

A #007 Exo Suit 2012 Március 28-án kezdte meg harcát a készletté válásért, és Peter 2013 Január 12-én adott hírt saját galériáján a sikerről. Azonban az, hogy a classic space figurák biztosan visszatérnek, csak július 4-én derült ki, Amerikában nagy tűzijátékokat is lőttek e jeles alkalomból.

Természetesen vannak eltérések az eredeti pályamű és a tervezett szett között, ez az alábbi fotón is jól látszik. Nyilvánvalóan a költséghatékonyság és a modell stabilitása érdekében történtek a változtatások. Az eredeti szebb, de a hivatalos verziót is szívesen látnám a polcomon.

14392735908_143d1a56fe_z.jpg

A készletben zöld színű classic space figurák vannak. Vagyis, a színe miatt pont nem annyira classic, viszont a zöldség miatt, a különféle LEGO-s fórumokat olvasva úgy fest, megőrülnek érte az űr téma rajongói.

Mindenesetre egy szép modell van érkezőben, a LEGO IDEAS Exo Suit oldalán a projekt státusza a "gyártás"-nál tart, ami az utolsó lépés az augusztusi boltba kerülés előtt. Azt azért nem árt tudni, hogy ezek a szettek  korlátozott példányszámban elérhetőek, legkönnyebben a LEGO saját online boltjában, a Shop at Home-on lehet majd hozzájutni.

A készlet egyébként tartalmazni fogja egyértelműen az Exo Suit-ot, két figurát (a videóban is ők vannak) és Peter egy másik védjegyét, a teknős robotot, ami eredetileg nem volt része a projektnek. Talán ezt el lehetett volna hagyni és inkább többet fordítani az Exo Suit-ra.

A robotról a blogon is olvashattok majd részletesebben - blogger társam, Karcsi hamarosan megkapja tiszteletpéldányát a LEGO cégtől.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: space videó zöld robot classic ideas suit cuusoo lego ideas exosuit #007
2014.
07.04.

A közhiedelemmel ellentétben, Magyarországon nincs a LEGO által üzemeltetett LEGO Brand Store. Van viszont LEGO Store, az Árkádban és az Allee-ban is. Mindkét üzlet rendkívül széles választékkal és a LEGO Brand Store-okhoz hasonlóan igényes belső térrel várja a vásárlókat.

monobrand3.jpg

A bolt, a koncepció maga irtó jó dolgokra termett, sőt, hivatott! Egy ilyen üzlet példaértékűen építhetné a LEGO márkanevet, állandó jelleggel közvetlen és barátságos hangvételű programokat szervezhetne a rajongói közösség számára. Aktívabbá teheti a termékeket jellemzően plázából beszerző szülőket, gyerekeket, ezzel növelve a hazai rajongói bázist.

A cél eléréséhez több dologra figyelni kell. Ami a vicces: a LEGO Store pont a feladat nehezebb részében teljesít igazán jól és egészen apróságokon rontja el mégis az egészet. Nézzünk néhány példát a múltból és a jelenből.

monobrand_1.jpg

A LEGO Store megnyitásakor kétségkívül valami egyedülállót hozott az országba, a kezdeti "monobrand" megnevezéssel azonban ez mégis sokakban váltott ki értetlenkedést vagy felháborodást. Mert ugye, megtévesztő is (emiatt hiszi néhány vásárló, hogy ez egy igazi LEGO üzemeltette bolt, LEGO MonoBrand Store), másrészt a LEGO mellett számos más, LEGO kompatibilis márka is megtalálható az üzletben.

A LEGO Store már az indulásától kezdve viszonylag gyorsan épített föl egy meglehetősen aktív felhasználói bázist facebook-on. Azonban, a facebook oldal (és maga a kommunikáció is) kész katasztrófa volt a kezdeti stádiumban. A kommunikációval olykor még ma is vannak kisebb gondok.

monobrand5.png

A LEGO Store bámulatosan szervezte meg a világrekord LEGO torony megépítését, sok ezer embernek adva ezzel feledhetetlen élményt. Emellett, a LEGO Store, bár volna rá lehetősége, a mai napig nem szervez személyesebb, a rajongókat egymáshoz és a márkához közelebb hozó, kisebb-állandó-rendszeres programokat.

A LEGO Store-okban egyéni minifigurákat is össze lehet rakni, ami már eleve jó dolog, de ha ez nem volna elég, a figura alkatrészek között néhány egészen különleges is fellelhető. Ugyanakkor, több építőelem is, egyszerűen hónapok óta dzsuvás.

monobrand4.png

Legfrissebb tapasztalat 1: A LEGO Store nem csak az alkatrészes falban lévő alkatrészeket kínálja a vásárlóknak, de kisebb tematikus csomagokat is, tépőzáras tasakban. Szuper ötlet! Ám, a tasakok között valami gagyi LEGO klón játék alkatrészei is be vannak csomagolva és árazva. Talán COBI gyűjthető tasakos állatkák?

Legfrissebb tapasztalat 2: A LEGO Store-ban kapható külön figura, egészen elfogadható áron, köztük igazi különlegességekkel is. A kínálatban azonban egy rakás olyan minifigura van, ami egykor kulcstartó volt! Igen, kiszedik a kulcstartó fém részét a figurából és az összeragasztott, fejükön kifúrt LEGO figurákat a vitrinbe teszik és árulják. Van olyan, aminek a kulcstartó eredetije másfél méterre lóg a figurától, olcsóbban, mint a barkácsolt figek.

monobrand7.jpg

Nem értem a kettősség okát. Szükség van azokra a Tescoban 99 Forintért kiárult COBI állatkákra egy ilyen igényes boltban? Tényleg a kulcstartókkal kell olcsójánoskodni, mikor akár igazi figurákat is lehetne értékesíteni azonos vagy mérsékelten magasabb áron? Tényleg nem lehet lemosni, kiválogatni a mocskos alkatrészeket a többi közül? A LEGO Store-nak hatalmas a felelőssége amiatt, hogy rengetegen magával a LEGO-val azonosítják őket - megengedhető így ez a néhány apró, de üzenet értékét tekintve meglehetősen torz jelenség? Remélem, a LEGO Store üzemeltetői és a márka védelméért dolgozók hamarosan megtalálják e kérdésekre a választ.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: budapest üzlet brand szép lego új torony store árkád allee cobi monobrand