Hirdetés

Szia!
Ha szeretsz LEGO-zni, bizony jó helyen jársz. Itt minden nap találsz valami érdekességet a LEGO lenyűgöző világából.
KLIKK Blog - kicsiknek és nagyoknak, amatőröknek és (fél)profiknak.
2014.
09.02.
Kiküldött tudósítónk jelenti

Nem, egyelőre nem a KLIKK szervezett kiállítást a sógoréknál, hanem a legnagyobb osztrák LEGO klub, az LGOe (LEGO Gemeinschaft Österreich). Úgy alakult, hogy a nyár nagy részét Bécsben töltöttem, így nem is volt kérdéses, hogy a július 12-13-i hétvégére megszervezett rendezvényre ellátogassak. Az interneten viszonylag kevés információt találtam a rendezvényről, a helyen és az időponton kívül igazából semmit. A kiállítást megelőző héten a helyszínre ellátogatva semmilyen reklámmal, hirdetménnyel nem találkoztam. A bécsi Shcloss Neugebäude egy különös hangulatú szárnyában kapott helyet a kastélyban megrendezett egyéb nyári programokhoz igazodva csak délután nyitva tartó kiállítás, amit szombaton látogattam meg. Bár a terem remekül illett a kiállításhoz, a fények nem mindig voltak a legjobbak fényképezéshez. Ennek ellenére a bejegyzés galériái bő képanyagot tartalmaznak. 

00.JPG

A nem túl feltűnő reklámozás ellenére hatalmas tömeg gyűlt össze a rendezvény(ek)re három óra után, így a bejutás és körülnézés eléggé nehézkessé vált. A hosszú, de keskeny terem két oldalán, illetve végében voltak elhelyezve az asztalok. Kordon, kerítés nem volt az asztalok körül, viszont a gyerekek nem is nyúlkáltak a kiállított építményekhez. Ha mégis, a szülők rájuk szóltak. Sajnos ez nálunk sok esetben nem így működik.

Mivel a bejáratnál jobb oldalon a börze volt (amit a végére szokás hagyni), balra indultam el. Itt egyből egy városi, vonatos asztal kezdődik, a szokásos felállásban: belül város, kívül két kör vonat. Az első téma egy temető, ami egy viszonylag ritkán kerül terepasztalokra.  Mellette egy templom, kifejezetten mókás jelenet: szörnycsápok nyúlnak ki az ajtón, apácák menekülnek, de semmi vész: a szellemirtók már megjöttek (kis reklám az új LEGO Ideas készletnek). 

Körbe-körbe pedig létező osztrák, német és francia vonatok 6 bütyök széles másai köröznek. Az alkotások mellett leírások a klubról, építőkről és építményekről találhatók. Továbbmenve városi jelenetek, majd egy hangulatos állomás. Kicsit részletesebb mása hazai neves építő keze munkáját dicséri. A város elfogy, tárolóvágányok következnek, egy-két fantáziavonat is felbukkan némi készlet mellett. Ekkor látom meg, hogy nem a hagyományos LEGO vonatok irányítását alkalmazzák, hanem a modellvasúti járművek digitális vezérlését, melynek segítségével egyedileg vezethetők a vonatok, úgy hogy közben a sínbe a 9V-ot táplálják. 

Még mindig elég sokan vannak, sokak jöttek a 15 órai nyitásra, én is kb. fél órával utána érkeztem. A városi témát egy Simpson-ház követi, kisebb-nagyobb szobrok, és egy zöldségesbolt-vitrinmodell (valaki így reklámozza boltját - nem is rossz ötlet). A csapat megépítette Massa Forma1-es istállójának hű mását is, amelyet egy ottani látogatásuk során a versenyző dedikált.

A következő asztalon Friends készletek, majd Star Wars és Technic következik. Elég hamar feltűnik, hogy viszonylag sok készletet állítottak ki. Ötletes minimodellek: a 7 világcsoda (kommentbe jöhetnek a megfejtések sorrendben). Majd egy csattogásra leszek figyelmes: Rubik-kocka kirakógép LEGO elemekből. A falakon több helyen is LEGO-mozaikok hírességekről, mesehősökről. 

Van még néhány más Technic, illetve robot alkotás Az építő elmondása szerint maga gyártja hozzá azt az elemet, amelynek segítségével akár mobilról is távirányíthatóak a modellek. A terem hátralevő részét játszóasztalok foglalják el: lime-kockás, nemzeti színű (piros-fehér) kockás, vegyes, duplos-vonatos a felhozatal. További játszási lehetőségek: nemLEGO autóversenypálya, LEGO autókkal, mozaiképítés, robot-foci. Ez utóbbi szintén nem egészen LEGO: egy amerikai cég ajándékozta a klubnak a pályát, és hozzá két robotot, ők alkotják az egyik csapatot, az ellenfél két LEGO-robot. 

Egy újabb terepasztal következik, mely mind témájában, mind méretarányában egyedi. Hápburgöt (Entenhausen), azaz Donald kacsáék városát ábrázolja, a LEGO Homemaker stílusában, a figurák is ilyen elemek felhasználásával készültek. Nagyon kedves és ötletes részletek fedezhetők fel, ezek némelyikéhez nem árt többé-kevésbé ismerni a mesei hátteret.

 Tovább haladva egy Duplo tologatós-vonatos játszóasztal várja a kisebbeket. Eggyel ezután valamivel komolyabb vonatok láthatók: egy körpályán szaladgál néhány egyedileg készített. Köztük a német nyelvterület népszerű mozdonyának, a „krokodilnak” több verziójával.

A kiállítói részt egy főleg nyolcvanas évekbeli készletekből álló városi, repülőteres asztal zárja. A régi town szettek mellett néhány újabb kiadás is felbukkan. A hangulata remek. Mögötte az ablakban kapott helyet egy kalózhajó és egy kisebb azonos témájú dioráma.

A bejárat mellett található a bejegyzés elején már említett bolt. Az éppen futó készletek mellett néhány kicsit régebbi is található, illetve az egyik kiállító szeretne megválni gyűjteményétől, így jónéhány igazi régiség is eladósorba került. Alkatrészek vásárlására is van lehetőség, valamint kapható tombola: az igazán szerencsések készleteket nyerhetnek, a kevésbé azok kisebb állatokat, a vigaszdíj cukorka.

Végül néhány vásárolt alkatrésszel és egy nyert macskával hagytam el a kiállítást. Érdekes volt kicsit elbeszélgetni az ottaniakkal, megnézni egy osztrák kiállítást. Elég sok mindenben más az ottani hozzáállás építés, kiállítás, de kiállító és látogató szemszögéből is.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: kiállítás játszóház city 2014 Bécs LEGO lgoe Vienna Wien
2014.
09.01.
1. rész

Néhány LEGO rajongónak rendkívül egyedi stílusa van és fantasztikusan építenek. Ilyen építő Cole blaq is. Leginkább sci-fi területen alkot, de vannak más témájú alkotásai is. Legérdekesebb képsorozatán a klasszikus 2x4-es LEGO kockát építi meg egészen rendhagyó módon.

2x4brick_red_1.jpg

Nézzük a kocka újraértelmezését. Hogy a képeket megszerezzem (merthogy a galériából nem letölthetőek), fel kellett vennem a kapcsolatot Arannal (Cole Blaq), aki volt olyan kedves, hogy az egész projektet átküldte nekem. Így aztán annyi képem van, hogy hat epizódban fogom nektek bemutatni, milyen csoda rejlik nyolc bütyökben.

Az elsőnek nincs neve. Ez csak egy virágláda. Nagyon jó, hogy nem a system virágokat használta Aran, hanem a Clikits, mára már majdhogynem teljesen feledésbe merült sorozat elemeit. Ez, majd látjátok, egy viszonylag visszafogott darab.

Ennek a neve Kettő a nyegyediken hertz. A címet nem igazán tudom összekötni a látottal, nekem vénák és artériák jutnak eszembe. A különleges kockákat nézegetve majd érdemes megfigyelni, hogy a legtöbb verzió tartja a felállított méretarányt akkor is, ha nagyon szétágazó az építmény.

Az Amp it up (Erősítsd/hangosítsd fel) egy hangrendszert imitál. Mindenki látott már ilyet, akár hifi rendszeren, akár a számítógépen.

Asztrál test. Nem gondoltam volna, hogy a LEGO-nak is lehet aurája. Ebben a darabban láthatóan nincs sok kapcsolat az elemek között, alul még a damil is látható.

Kiegyensúlyozott kettősség. Úgy néz ki, az első részbe a viszonylag nyugodt darabok kerültek. Valóban kettősségről beszélhetünk a LEGO kockákkal kapcsolatban, elvégre az Alja és a Teteje kiegészítik egymást, és kapcsolatot teremtenek egymás között. Olyan kicsit, mint a Jin és Jang.

Erről nekem a babapiskóta jut eszembe, Cole Blaq a "Blowback", azaz visszafújás nevet adta neki. Mondjuk van benne valami, tényleg olyan, mint egy felfújódott brick. A tetejére viszont lehetett volna rakni sima csempéket a bütykök alá, nem értem, minek a rács.

Kék kristály. Jól ki lett fordítva, mindjárt megmagyarázom. LEGO-ból lehet sziklát építeni, de hogy egyetlen tégla maga legyen az ásványt rejtő kő, az egészen új megközelítés. Valami ilyesmire gondoltam, mikor a cikk elején azt írtam, hogy Aran furcsa. Egyrészről kreatív, másrészről innovatív, új meglátásba helyezi a dolgokat. És úgy használja a LEGO-t, ahogyan azt nem szokták.

A következő epizódokban már több kép lesz, ez most amolyan induló kiadás. Rengeteg képem van, Aran igen termékeny építő, valószínűnek tartom, hogy nem ennek a sorozatnak a kapcsán fogjátok utoljára olvasni a nevét itt a blogon.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: kreatív sorozat kocka variációk project brick 1. rész 2x4 Cole Blaq enter the brick
2014.
08.31.

Ez akár egy hivatalos LEGO Architecture készlet is lehetne, de nem az. Nem a billundi központban készült, hanem Pesten. Nem képzett tervezők, hanem a KLIKK csapatának tagjai által. Nem kereskedelmi forgalomra szánva, hanem ajándékba.

Hősök tere 630 (1).jpg

Jan Beyer, a LEGO közösségekért felelős részlegének egyik tagja még májusban járt Magyarországon. A villámlátogatás során több kisebb-nagyobb klub tagjaival találkozott, köztük a KLIKK csapatának egy részével is.

Hősök tere 630 (2).jpg

Szerettünk volna Jan Beyer számára egy maradandó emléket készíteni, ezért már májusban tervezgettünk egy egyedi KLIKK készletet, Architecture stílusban.

Hősök tere 630 (6).jpg

A KLIKK újdonsült nagykövete, Farkas Balázs tervezte az építményt, Szőke Ferenc a prospektust és a dobozt, Füle Balázs intézte a gyártást és én voltam, aki összefogta az embereket és összeszervezte a munkákat.

Hősök tere 630 (7).jpg

A KLIKK többi csapattagja az építőelemek megrendelésében vagy éppen a szállításban, postázásban nyújtott segítséget.

Hősök tere 630 (3).jpg

A semmiből született egy doboz játék, melynek megjelenése szinte teljesen megegyezik az eredeti Architecture készletekével, beltartalma pedig jól illeszkedik a Nevezetességek sorozatba.

Hősök tere 630 (4).jpg

Igyekeztünk minden részletre figyelni. A dobozon a klikk webcíme látható, a vonalkód helyett szereplő QR kód is ide mutat. A LEGO logó helyett a KLIKK logója díszeleg mindenütt. A termék száma 1405 (2014 05 - Jan látogatásának ideje.) A készletben még nyomtatott fekete csempe is van, Millennium Monument felirattal.

Hősök tere 630 (10).jpg

Az építési útmutatóban egy bővebb leírás található az eredeti emlékműről, a LEGO modell tervezőjéről és a KLIKK-ről is.

Hősök tere 630 (11).jpg

Jan augusztus végén kapta meg a készletet, amint visszaért nyári szabadságából. Úgy tudjuk, tetszik neki az egyedi modell. Felidézte, ittléte során valóban járt a Hősök terén. A KLIKK készletét kollégái is felismerték.

Hősök tere 630 (9).jpg

Csapatunk várhatóan még egy tucatnyi ilyen készletet fog gyártani, kizárólag ismerősöknek és ajándéknak. Pedig biztosak vagyunk benne, hogy sokaknak megdobogtatja a szívét ez az egyedi doboz. Mondd el kommentben, neked hogy tetszik?

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego custom klikk farkas balázs hősök tere készlet architecture set egyedi heroes square cee team jan beyer 1405 millennium monument szőke ferenc füle balázs
2014.
08.29.

Nos, eljött ez a pillanat is. Néhány éve még nem gondoltam volna, hogy valaha LEGO klub nagykövet leszek, ám most mégis így alakult.

Aki még nem ismerne, bemutatkoznék: közösségi LEGO karrierem 2007-ben kezdődött, az első kiállításaimon 2010-ben vettem részt, mint kiállító. A KLIKK egyik alapítója és tagja vagyok 2011 óta. Utóbbi időben főleg a KOCKAFESZTek vendégkiállítói részének szervezése, és ezáltal a LEGO rajongókkal való kapcsolattartás volt a fő feladatom. Egyébként első sorban Magyarországon valaha közlekedett vonatokat építek, amihez létrehoztam egy falusi terepasztalt is. Ezen a vicces vagy érdekes jelenetek mellett a vidéki idillt igyekszem megidézni. Az utóbbi időben érdeklődésem vasúti épületek, BKV-s járművek megépítésére is kiterjedt. Remélhetően azonban hamarosan beindul egy új projektünk a csapatban, aminek eredményét akár már jövőre a nagyközönség is megcsodálhatja.

Szavak helyett elődöm, Karcsi nagyköveti munkájának eredményességét talán a következővel igazolhatnám a legjobban. Megbízatása kezdetén a felnőtt LEGO rajongók többsége kritikus szemlélettel volt az akkori nagyköveti rendszerről, a LEGO hozzáállásáról a klubok felé. Nos, mint az egész világról kiválogatott négy ember példája mutatja: megfelelő hozzáállással jó dolgokat is ki lehetett hozni a valóban messze nem tökéletes helyzetből. Most e négy ember - köztük Karcsival - és a LEGO segítségével újítják meg programot, hogy valóban eredményes lehessen az együttműködés a rajongók és az anyacég között. 

Ami a célokat illeti, szeretnék, szeretnénk (a csapat) jobban nyitni a közönség felé. Régi szlogenünk a „közösséget építünk” nem véletlen, azonban ezt még inkább érvényesíteni kívánjuk. Míg más országokban a felnőtt LEGO rajongóknak szóló külön programoknak hagyománya van, addig hazánkban az AFOL ’réteg’ meglehetősen tagolt, elsősorban on-line, interneten aktív. Szeretnénk őket is mobilizálni, felállítani a gép elől, célzott programok szervezésével. A közösség alakításában segítségemre lesz Péter is, aki szintén a KLIKK csapatának alapító tagja. A fő közönség azonban továbbra is a LEGO játékok igazi felhasználói, a gyerekek maradnak. Nekik izgalmas programokkal, nyereményjátékokkal igyekszünk - ahogy eddig is - kedveskedni. Ezek mellett szeretnénk meglévő kapcsolatainkat a LEGO céggel, más klubokkal, boltokkal ápolni, de bővítenénk is, akár határon átnyúlóan. Hamarosan a Vásárlókört is újraindítjuk.

Természetesen egy nagykövet feladata nem merül ki klubjának megfelelő képviseletében. Felelőssége ennél jóval nagyobb: az országában élő valamennyi LEGO rajongó, LEGO felhasználó érdekeit kell képviselnie, néha akár a dán cég érdekeivel szemben is. Ezt tekinteném én is elsődleges feladatomnak. Így ha bárkinek bármi gondja, búja van, vagy esetleg csak épített valami szupi-szupert, netalán a KLIKK munkáját szeretné segíteni lehetőségeihez mérten, írjon bátran a nagykovet[kukac]klikk.info.hu-ra. Amint tudok, mindenkinek válaszolok.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: közösség nagykövet klikk 2014 farkas balázs ambassador AFOL kiss károly lego ambassador lego ambassador network
2014.
08.29.

Több, mint két éven át voltam a KLIKK LEGO nagykövete. Nagykövetként feladatom az volt, hogy klubomat és titeket képviseljelek a LEGO cégnél és, hogy minél színesebbé, élvezetesebbé tegyem hobbitok megélését.

by peterlmorris 630.jpg| Kép: Peter L. Morris |

Bár nem mindig tökéletesen, de elég jól sikerült mindez. A KLIKK három év alatt a hazai LEGO rajongói élet meghatározó szereplője lett. Rengeteg terepasztalt, eszközt, emberi erőforrást biztosítottunk a minél eredményesebb működéshez, el is könyvelhettünk jó néhány szép sikert.

Mindeközben a háttérben, több más, a klub életén túlmutató munkában is részt vettem. Segítettem a LEGO márkát körbevevő kapcsolati háló feltérképezésében, a LEGO termékekkel kapcsolatos vállalkozások felkutatásában és az új, novemberben induló nagyköveti program előkészítésében, szabályainak megalkotásában is.

by rioforce 630.jpg| Kép: rioforce |

Igazán remek érzés, amikor elismerik az ember munkáját. A LEGO közösségekért felelős csapata egészen megtisztelő módon tette ezt: felkértek, hogy szeptembertől legyek az új nagyköveti program egyik munkacsoport vezetője.

Három társammal együtt feladatom az lesz, hogy a programban részt vevő, a világ minden pontjáról érkező 250 klub nagykövetével tartsuk a kapcsolatot, megoldást találjunk mindenki problémájára, összeköttetést biztosítsunk a LEGO és a nagykövetek között és globális szinten segítsünk a tartalmas, élvezetes klubélet megszervezésében.

nagykövetek.JPG| Balázs (jobbra) és Karcsi (balra) |

A munkacsoport vezetői poszt összeférhetetlen azzal, hogy nagykövetként saját klubunkat, a KLIKKet képviseljem, így szeptember elsejétől Farkas Balázs a KLIKK nagykövete és egyben képviselője, közösségszervezője.

Természetesen, továbbra is figyelemmel követem majd a hazai klubéletet és a KLIKK rendezvényeinek szervezésében is segíteni fogok. Kérlek titeket, valamennyi témában (MOC bemutatás, kérdés, kérés, ötlet, versenyek, klubtagság, kiállítások) keressétek bizalommal Farkas Balázst a nagykovet[kukac]klikk.info.hu e-mail címen.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego nagykövet karcsi farkas balázs vezető ambassador afol kiss károly cee team lego ambassador network workgroup leader
2014.
08.28.

Október elsejétől már lehet kapni a LEGO gyűjthető minifigurák következő, 12. szériáját. Az újabb 16 minifigura között olyan érdekességeket találunk, mint a malacjelmezes fiú, a kísértetlány vagy a hun harcos.

CM12.jpg

Bár a minifigurák nem átlátszó tasakokban kerülnek forgalomba, egy-egy építőelem formája alapján viszonylag könnyen ki lehet tapogatni a tasakok tartalmát, így elkerülve, hogy egyféle minifigurából több darab is összegyűljön. A válogatásban több bolt is a gyűjtők segítségére van.

A minifigurák várhatóan az előző szériákhoz képest némileg drágábban kerül majd a polcokra - bolttól függően az előre megállapított tartalmú tasakok pedig még drágábbak lehetnek. Ha megfogadod tanácsunkat, keresel egy helyet ahol olcsón lehet kapni őket, aztán bemelegíted a mancsaidat és kitapogatod, mi rejlik a csomagolás alatt! Jó gyűjtögetést kívánunk!

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego 12 october október series széria minifig minifigura minifigure collectable minifigures minifigures collectable fig