Hirdetés

Szia!
Ha szeretsz LEGO-zni, bizony jó helyen jársz. Itt minden nap találsz valami érdekességet a LEGO lenyűgöző világából.
KLIKK Blog - kicsiknek és nagyoknak, amatőröknek és (fél)profiknak.
2014.
08.20.

Barátunk, Feri először digitálisan építette meg a budapesti Szent István Bazilika épületét, aztán viszont a valóságban is kockát ragadott. Az építményről - jól időzítve az állami ünnephez - nemrég közölt képeket az alkotó.

feri bazilika 2.jpg

Ferivel az elmúlt öt hónapban szoros együttműködésben magunk is terveztünk egy készletet, hasonlóan Architecture stílusban és szintén egy budapesti nevezetességről. A készletet ajándékba szántuk - amint megkapta a címzett, nektek is megmutatjuk!

Feri bazilikájáról további képeket az alább lévő képre kattintva találtok.

feri bazilika 1.jpg

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: budapest augusztus 20 ferenc bazilika állam augusztus szent istván államalapítás ti építettétek legorevival lrevival
2014.
08.17.

Nemrég San Diego-ban, a Comic Con-on jelentették be a legújabb exkluzív készletek egyikét, a hatalmas 76023 The Tumbler-t. Batman tankjának több, mint 1800 kockából álló modellje láttán megdobbant az A sötét lovag rajongók szíve. A készlet pénteken érkezett hozzánk a dán LEGO-tól, köszönjük!

tumbler (1).jpg

Már a doboza is hatalmas és nehéz. Belsejében sok-sok zacskó lapul, melyeket egészen 11-ig számoztak. A matricaívek és az öt építési útmutató kartonlap mellé van csomagolva, hogy ne gyűrödjön - ám ez nem teljesen sikerül, mivel az öt füzet alatt megtörik a karton.

tumbler (2).jpg

A figurák összerakása keretet ad az építésnek: Jokerrel kezdünk, Batmannel végzünk. A Sötét Lovag végre fekete ruhában is elérhető - eddig csak sötétszürke verziója volt kereskedelmi forgalomban kapható készletben. Joker is remek lett, talán egy különlegesebb, vagy nem ilyen zöld hajat elviselt volna.

Az autó építése órákat vesz igénybe. Legalább 5-6 órán keresztül mókoltam vele. Igaz, ez részben azért volt, mert soha de soha nem játszom Technic készletekkel, márpedig ez a monstrum tele van Technic alkatrészekkel és ennek megfelelően ilyen kockákat használó építési megoldásokkal. Kétszer-háromszor el is tévesztettem a lépést, javítanom, bontanom kellett. Ahogy haladunk az építésben, úgy használunk egyre több normál LEGO építőelemet és egyre kevesebb Technicet.

Ennek ellenére, igazán érdekes volt a játék. Bizonyos részletek helyére helyezésekor rácsodálkoztam, mennyire okos, ügyes tervezés eredménye, amit a kezemben tartok, milyen precíz munka az egész.

tumbler (9).jpg

Az autó belsejében két ülés és egy rakás kijelző van. A teljes építési folyamat töredékét teszi ki ezeknek az összerakása, de mégis izgalmas volt kialakítani a belső teret.

tumbler (11).jpg

tumbler (10).jpg

Körülbelül a negyedik zacskótól kezd az építménynek autó formája lenni. Ekkortájt kerülnek föl az első kerekek is az építményre.

A gumi felületének mintája egyedi, a filmben lévő Tumbler kerekeinek mintájával megegyező. A kerekek rögzítését egy újféle Technic alkatrésszel oldották meg.

tumbler (19).jpg

tumbler (20).jpg

tumbler (45).jpg

Az ötös zacskóig megépített vázra pakoljuk föl a burkolatot, ami a tank formáját adja. És pontosan innentől válik szép fokozatosan az addig masszívnak tűnő járgány sérülékennyé.

Az eredetire minél inkább hasonlító forma érdekében a legváltozatosabb módon csatlakoznak a vázhoz az így-úgy hajlított, fekete részletek. Ezek a csatlakozások azonban nem igazán erősek.

tumbler (49).jpg

Az összeépített járművet már csak az orránál és a végénél, két kézzel lehet teljes biztonsággal megfogni anélkül, hogy valami lepotyogna róla, vagy deformálódna rajta.

tumbler (42).jpg

Ebből értelemszerűen következik, de azért külön megjegyzem: ez a készlet nem játékra való! Senki se számítson arra, hogy ezt majd a gyerek brümmögve tologatja a szőnyegen, mert ha így lesz, ott fog ripityára esni az egész. Nem azt mondom, hogy nem lehet hozzányúlni, de csak ésszel és csak óvatosan. A Tumbler a polcra való, ott lehet nézegetni, simogatni, gyönyörködni benne. Nem lesz nehéz, mert összeépítve lélegzetelállító az autó. Egy nagyon menő nagy dög, igazi szörnyeteg.

Az építést az autót bemutató dísztáblával zárjuk. Ennek két szélére a minifigurák is felhelyezhetők.

tumbler (38).jpg

Tudom, nagyon sokatoknak fáj erre a készletre a szíve és tudom, az ára sokatokat eltántorít majd a vásárlástól. Ezt meg tudom érteni, 58-64 ezer Forint irtó sok egy LEGO szettért. Azt javaslom, azért fontoljátok meg a vásárlást, talán érdemes összespórolni rá a pénzt, apránként. Ha más nem, legalább a minifigurákat vadásszátok le valahonnan az internetről, igazán szépek, legalább ezek legyenek egy Batman rajongó gyűjteményében.

tumbler (47).jpg

A 76023 The Tumbler szeptember elsejétől kapható a LEGO saját online áruházában, a Shop at Home-on.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego tank exkluzív joker batman heath ledger christian bale exclusive kedvcsináló dark knight christopher nolan trilogy dc comics tumbler 76023 the tumbler
2014.
08.12.
5. rész

Még mindig nem fogytunk ki Cole Blaq kockáiból - ezt annyira nem is bánom, mivel nem tudom megunni őket. Egyetlen téma, megannyi ötlet és variáció.

Modern Brickfare.jpg

Kockára lépni eleve nem élvezet, hátha még időzítve van! Ki tudja mi történhet, ha a rossz kábelt vágjuk el!? Bár megtévesztő lehet a négy óraszerkezet. A kék részen lévő bütyköket én inkább lehagytam volna, a dinamitrudak végei is betölthették volna ezt a szerepet.

Ez lehetne portál, radioaktív lény, vagy valamiféle foszforeszkáló lápi növény, de hát nem is tudom. Őszintén megfogott a Mud Skipper cím, nem tudok neki jelentést találni. Azonban sejtem, honnét jött az ötlet. Mikor LEGO-t válogatok, gyakran kezembe kerül egy marék egyforma elem. Ilyenkor az az első, hogy megnézem, mit lehet kezdeni velük, hogyan lehet öket összeépíteni más elemek felhasználása nélkül. A legtöbb esetben ilyen kör alakzat a végeredmény.

Ez meglehetősen földönkívüli látvány. Nem csodálom, hogy ráférne a Plasztikai Beavatkozás.

Áramot Neki! Akár még ez is lehetne miniatűr épületek látképe.

Hallucinogén Hatás. Inkább építs mérges gombákat, minthogy pörköltöt főzz belőlük. A piros, ami ott oldalt kiömlik vajon vér lehet? Mert csontok vannak az avarban, a másik oldalon pedig valami víz csordogál. És a teknőst észrevettétek? Az egyik kis képen lehet látni szemből, a nagy képen csak a páncélját (ami történetesen egy katona sisakja).

A látványról meg a nevéről a Daft Punk jut eszembe: Punk Funk. És valóban, a jó funky ilyen hangulatú. itt is főként Clickits elemeket láthatunk a csillagok helyén, csak úgy, mint sorozatunk első részében a virágosládánál. Csoda Kitty berosál!

Kicsit sokáig tartott nekem, míg a Piros vagy Kék címből rájöttem a Mátrix referenciára. Ez talán az egyetlen kép, amin az alkotót is látni, ugyan csak a sziluettjének tükörképét. Érdekes technikát használt a henger alak kialakításához, minden bizonnyal az 5 oldalán bütykös, 1x1-es kockákat veszi igénybe. Az egyik kedvenc elemem.

Ismétlődő szerkezet. Ezekkel a zöld fénysugarakkal nagyon klasszul néz ki, sci-fi-be simán mehet. Sőt, ezt a konstrukciót elvileg ki lehet tekerni a tengelyéből, ha ilyen kapcsolat van a blokkok között, a LEGO-nak van annyi tűrése, hogy meg lehet kicsit csavarni az egészet, és ha sokáig folytatnánk ennek a szerkezetnek az építését, egy idő után úgy nézne ki, mint egy DNS.

Schrödinger Macskája egy matematikai kísérlet, amiben egy doboz volt, abban egy macska, a macskában meg élni akarás. Ennek az alkotásnak ez a címe, bár valami CSI-os vagy NCIS-es idézet jobban illett volna rá. Sejtésem sincs, hogyan tudta Cole Blaq azt a krétakörvonalat odaépíteni, az ilyen falba épített textúrák meg ábrák mindig csodálatba ejtettek.

Vajon minden 2x4-es kockában rejtőzik egy kilencedik bütyök, vagy ez örök titok marad? Ebben a színben olyan, mintha egy ufo-transzformert látnánk. Ebből a szögből alig látni az átlátszó elemeket. A páratlan lime építőelemmel értünk el az utolsó előtti rész végéhez, a következő bejegyzés végére ugyanis elfogynak majd a képek. Remélem idáig tetszettek a fantáziadús építmények, várjátok már az utolsó tízest.

Nem láttad az előző részeket?

  1. rész
  2. rész
  3. rész
  4. rész
Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: sorozat kocka projekt variációk brick 5. rész 2x4 Cole Blaq enter the brick
2014.
08.11.

Egy hete érkezett meg hozzám a 10242 Mini Cooper készlet, melyért ezúton is köszönet a LEGO-nak. Izgatott voltam az összeépítés előtt, ugyanis a CITY járműveknél nagyobbat még sosem raktam össze LEGO kockákból - (pedig már jó ideje szemezek a Volkswagen kisbusszal).

Mini Cooper (1).jpg

Mini Cooper (2).jpg

A szép dobozban 1-es 2-es és 3-as zacskók vannak. Az építési útmutatót és a matricákat nagyon helyesen egy kartonlap mellé csomagolták, így azok nem gyűrődnek.

Mini Cooper (5).jpg

Mini Cooper (4).jpg

A Mini Cooper logókon kívül a szélvédők oldalára kerül matrica és a rendszám sem nyomtatott elem. Kárpótlásképpen angol, dán, német, ausztrál és amerikai rendszámot is választhatunk - én a német mellett döntöttem.

Az építést az alvázzal kezdjük. Ez a modell stabilitásának érdekében Technic építőelemekből áll. Az alváz kockái közé besüllyesztve ott a hely a pótkeréknek, melyet az összeépítés után is el tudunk érni, a csomagtartó alját felnyitva.

Mini Cooper (15).jpg

Mini Cooper (13).jpg

A készletben rengeteg dark green színű építőelem van, több most jelenik meg először az adott formában és méretben. Ezért a szett jó alkatrészbánya lehet azoknak, akik sötétzöldből építkeznének.

Az elülső ülések 5 kocka szélesek. Mindkettő előre dönthető, ahogyan az igazi autóban is. Előttük a műszerfal igen egyszerű, a jobb oldali kormány pedig mintha túl méretes volna, ráadásul erősen rálóg a vezető ülésre.

Mini Cooper (25).jpg

Mini Cooper (29).jpg

Természetesen a kézifék és a sebességváltó sem maradhatott el egy ilyen részletesen kivitelezett modellből. A sebváltó elképesztően ötletes csatlakozással rögzül a kocsihoz, így:

A kocsi hátulja irtó jól néz ki. Itt van a csomagtartó ajtaja is, belül pedig a legkedvesebb részletek kaptak helyet: a piknik kosár (benne poharakkal, bagettel és sajttal), egy ásványvizes palack és egy kockás terítő. Utóbbinak az anyaga erős és bár összehajtva fér csak be a csomagtérbe, nem gyűrődik.

A motorháztető nem felnyitható, ennek ellenére belül van valami motorszerű kis építmény.

Amilyen jó volt az autó háta, legalább annyira szépséges az eleje is. A lámpák ötletes építési trükkökkel kapcsolódnak az autó testéhez.

Mini Cooper (33).jpg

Az ajtók valóban nyithatók, még kilincs is van rajtuk, minifigura korcsolyából! Ha túlzottan kinyitjuk az ajtókat, az azok tovében lévő visszapillantó tükrök kissé meglazulhatnak, de lepottyanni nem fognak.

Mini Cooper (31).jpg

A tető elég egyszerű, de ennél bonyolultabb szerkezetre nem is volt szükség a modellhez. A fehér lap könnyen lekapható az autó tetejéről és tökéletesen illeszkedik ahhoz - annak ellenére, hogy az elülső szélvédő meg van döntve.

Készen vagyunk a modellel. Most már nincs is más dolgunk, mint gyönyörködni a Mini Cooperben. Lehet is! Formás, kellemes színű, mutatós darab, egyértelműen a polcon a helye.

 Mini Cooper (47).jpg

A készlet ára 26-30 ezer forint körül alakul. Ez a valamivel nagyobb Volkswagen kisbusz kezdetben 28 ezer forintos árához képest drága, egy összerakott, menő Mini Cooperhez képest pedig azt hiszem, pont a lélektani határt jelenti - nehezen ad ki az ember ennyi pénzt egy LEGO autóra, aztán összeilleszti mind az 1077 kockát és nem bánja meg, hogy rászánta magát a vásárlásra.

Azért azt leszögezném, ez a készlet főleg a felnőttek játékszere. Bár az autó összeépítve elég stabil, aligha termett játékra, inkább egy díszről van szó. De milyen klassz díszről!

 

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: kocsi autó lego piknik exclusive review kedvcsináló mini cooper creator expert creator expert 10242 mk vii
2014.
08.09.

A LEGO folytatja nagy sikerű téli falu sorozatát egy rendkívül kedves készlettel. Szeptember 17-től a Shop at Home VIP vásárlóinak, október 1-től pedig mindenkinek elérhető a 10245 Santa's Workshop!

santa (14).jpg

A készlet 883 építőelemből áll, köztük néhány igazán különlegessel. Megjelenik például a Town Hall órája és több krémszínű alkatrész.

Valószínűleg csak matricaként, de jobbnál jobb minták is érkeznek: "Welcome Ho-Ho-Home" feliratú lábtörlő vagy éppen a Mikulás nyaralásán készült kép.

santa (26).jpg

A készletben hat figura kapott helyet: a jó öreg Mikulás, Mikulásné és négy manó. A minifigurák mellett öt rénszarvas is lesz a készletben. Ezek nem a mostanában szokásos egybeöntött LEGO állatok, hanem kockából vannak megépítve, egyedül a hátuk és a fejük kapott egyedi festést (vagy matricát?).

Persze a rénszarvasok nem ok nélkül vannak a dobozban: a házikó mellett Mikulás szánja is összeépíthető. A számos mütyürön és apróságon kívül érdekes kiegészítő a játékok gyártósora.

A készlet ára várhatóan 20-22 ezer Forint körül alakul, ez a régebbi téli készleteknél kicsit drágább, az újabbaknál viszont olcsóbb lesz.

santa (23).jpg

A téli falu sorozat részeként eddig öt készlet jelent meg, a Mikulás műhelye a hatodik a sorban. Míg eddig a készletek hétköznapi téli jeleneteket ábrázoltak, addig az új készlet egy mesevilágba helyezi a témát, ami meglepő irányváltoztatás. Ettől függetlenül, a 10245 Santa's Workshop egy aranyos és hiánypótló szett, sőt, egy tökéletes karácsonyi ajándék valamennyi LEGO rajongó számára.

 

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: mikulás santa workshop exclusive creator expert creator expert 10245
2014.
08.08.

Néha, a sok bonyolult LEGO mintázat és szerkezet után jól esik olyan kis egyszerű dolgokon pihentetni a szemünket, mint ez a teknőc.

turtle.jpg

Bevallom őszintén, sosem gondoltam volna, hogy azokból a zöld panelekből (amikből a páncél áll) valaki teknőst fog építeni. Főleg ilyen téglatestűt. Galaktek (szóval ez a Galaktektős) szembement gondolataimmal, mostanában ez a legaranyosabb LEGO teknős, amit láttam. Nem csak LEGO teknős, de LEGO állat, építmény, sőt, LEGO bármi.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: panel zöld állat teknős nap képe minimal teknőc NPU