Hirdetés

Szia!
Ha szeretsz LEGO-zni, bizony jó helyen jársz. Itt minden nap találsz valami érdekességet a LEGO lenyűgöző világából.
KLIKK Blog - kicsiknek és nagyoknak, amatőröknek és (fél)profiknak.
2015.
03.03.

Amikor megláttam a Palace Cinema-t, már-már kezdtem azt hinni, hogy a moduláris házak sorozat kezd kifulladni. Szép volt, jó volt, de azért nagyon sok hibája volt a készletnek. Aztán jött a 10243 Párizsi étterem, és megnyugodtam.

parizsi_etterem_1_.jpg

2469 építőelem csodálatos harmóniája ez a készlet. Komolyan mondom, a Green Grocer óta nem volt ilyen építési élményem, ami egyébként nem csoda, mivel azon kívül, hogy ugyanaz az ember tervezte őket, egy tőről fakad a két készlet.

parizsi_etterem_2_.jpg

A dobozban a zacskók számozása egytől négyig terjed. Az első két adag zacskóból a földszintet, majd zacskócsoportonként egy-egy szintet építhetünk meg, a három darab építési útmutató lépéseit követve. A zacskók és füzetek mellett egy 32x32 kocka alapterületű világos szürke építőlapot találunk, mely kizárólag e készletben bukkan fel.

Az egyes zacskókból a földszint alapját építjük meg. Ahogy elindul a játék, már érzékelhetjük, hogy nagyon részletes az építmény. A padlót is teljesen megépítjük, minden le van csempézve. Sőt, az étterem neve van kirakva a csempékkel az utcán. Elkezdjük a belső tér berendezését is.

parizsi_etterem_10_.jpg

A kettes zacskókban rejlő építőelemekkel befejezhetjük a földszintet. A színek gyönyörűen passzolnak egymáshoz, a LEGO Chima-ból áthozott olivazöld tökéletesen illik a fehérhez, sötétkékhez és sötét piroshoz. A kezdetekben feltűnő részletesség megmarad, főleg az utcafronton látjuk ennek nyomát. Vannak apróbb hibák, néhol a díszítés nem túl következetes, olykor az építés nehéz az építmény akkori gyöngesége miatt (ami később persze elmúlik), a lépcső korlátjában pedig van egy kis feszültség, ami széthúzza az építőelemeket.

parizsi_etterem_11_.jpg

A készlet valamennyi dekorált alkatrésze nyomtatott, szerencsére nem kell matricáznunk. Míg az utcafronton néhány szék és asztalka, növény, lámpa és pad van, addig hátul egy konténer és egy kuka kapott helyet.

A belső térre semmi kifogásunk nem lehet. Akármennyi sok szirszart építünk be, minden jó rögzítve van, nem potyog semmi sehova. A hasznos kiegészítőktől kezdve a mesésen megépített bútorokon át minden tökéletes. Esetleg az asztalok lehetnének szélesebbek.

Ugrunk a következő füzetre és a hármas zacskókra. Az első emeletet rakhatjuk össze. Valamennyi szint külön leemelhető, ettől lesz a ház moduláris. Igaz, ez a modularitás már nem működik úgy, mint az elődöknél, ahol több készlet vásárlása után a köztes szinteket egymásra lehetett tenni ezzel magasabb házakat alkotva. Itt is lehetséges ez, de csak némi átalakítással.

A második szint két részből áll: egy teraszból és az épületből. A teraszon az étteremhez tartozó székek és asztalok vannak, valamint némi virág díszként.

Az épület eleje a trükkös építési technikának köszönhetően lesz remekbe szabott. Túloldalt, hátul sokkal szerényebb a látvány, csak lépcsők, ajtók tagolják a falat. Odabenn igen kicsi a tér, ezért csak egy apró konyhabútor, egy kandalló, fotel és egy lehajtható ágy kapott helyet. A lakás lakója a szomszédhoz jár át üríteni, ide vagy ide.

A négyes zacskókból a tetőt építjük meg. A sötétkék tető gyönyörűen zárja le az építményt. A szint elején káprázatos díszeket láthatunk kagylóból, fehérben gyártott LEGO kifliből, sárvédőkből. Hátul a tetőtér bejárata van és néhány ablak. Ez az ablakos rész lehajtható, így hozzáférünk a belső térhez. Odabenn egy festőművész alkotóterét találjuk, kellékekkel és egy kályhával.

Az épületbe öt minifigura visz életet. Mindegyiknek a klasszikus mosolygós arca van, ami nagyon aranyos, jobb is így, hogy nem mindenféle spéci grimaszt használtak a tervezők. Az étterem személyzete egy szakács és egy pincér. Az étterem feletti lakás lakója a szőke fiú, aki barátnőjével tölt egy romantikus estét az étteremben.

parizsi_etterem_36_.jpg

A kreatív lélek a tetőtérből pedig egy copfos lányka, aki egy nagyon menő piros robogóval jár. Ez a robogó egyébként ebben a készletben jelent meg először. (Ma már egy jóval kisebben is szerepel.)

parizsi_etterem_41_.jpg

Készen vagyunk, így néhány egyszerű mozdulattal összeállíthatjuk az építményt. Én is így tettem, és hosszú percekig csak nézegettem és azt hajtogattam magamban: jaj de szép, jaj de nagyon szép.

parizsi_etterem_42_.jpg

A Párizsi Étterem egyértelműen kisebb, mint a korábbi házak, ugyanakkor az elemszám változatlanul kétezer párszázas. E tényből is kiderül, hogy bár kisebb az építmény, minden eddiginél részletgazdagabb. Hogy ez jó-e?

parizsi_etterem_43_.jpg

Szerintem igen. Több rajongótól hallottam, hogy számukra a moduláris házak túl nagyok. A Párizsi Étterem talán az ő szívüket is megdobogtatja.

parizsi_etterem_44_.jpg

A részletességnek még egy nagy előnye van: a hangulat kifejezése. Tényleg, ez a gyönyörű készlet varázslatos hangulatot áraszt magából, játékra és nézegetésre csábít. Azóta sem tudok betelni vele, minden nap a kezembe veszem és csodálom pár percet.

parizsi_etterem_45_.jpg

A moduláris sorozat gyűjtőinek ez egy kötelező darab, nincs mese. Kihagyhatatlan. A házakkal most barátkozóknak is nagyon ajánlom, hogy ezzel kezdjenek, mert szeretni fogják. Egyébként eljegyzési- vagy nászajándékként is tökéletes.

parizsi_etterem_46_.jpg

Nagy elvarázsoltságomban készítettem róla egy videót is. Keresem a szavakat, miközben a készletről mesélek, annyira friss volt még az élmény és annyira elbűvölő darab. Ha gondolod, nézd meg ezt is.

 

A ház ára körülbelül 47 ezer forint, ami két kiló műanyagért durva sok, egy LEGO készletért is durva sok, egy moduláris házért nagyjából elfogadható, egy Párizsi Étteremért pedig nagyon korrekt.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: párizs ház étterem exkluzív exclusive kedvcsináló modular moduláris modular buildings creator expert 10243 parisian restaurant párizsi étterem
2015.
03.01.

Szétszedett állapotban kallódik már régóta itthon a klasszikus 7744 rendőrség. Nem azért kallódik, mert nem tetszik - modern vonalú, helyes kis rendőrállomás ez. A gond csak az, hogy hétévesen okés, hogy ezt így leteszem a szőnyeg sarkába aztán ott a rendőrség, de felnőtt fejjel rendes moduláris házakban és komplett utcaképben gondolkodom. Ez az erődszerű komplexum pedig egyszerűen nem passzol a belvárosba.

rendorseg1.JPG

Egy idő után viszont adódott az ötlet: lehetne ebből építeni egy klasszikus moduláris épületet... A külvárosi erődből áramvonalas belvárosi irodaházat terveztem, de igyekeztem megtartani az eredeti jelleget. Szűkebb de magasabb lett az épület, ám színvilágában és főbb vonalaiban azonos a régivel. Persze, használtam hozzá plusz elemeket is, de inkább csak olyan kiegészítő jelleggel - például a kisebb szélesség kisebb sárga korlátokat kívánt.

rendorseg2.JPG

A belső szobákkal nem szoktam bíbelődni, de az irodaház nagy üvegablakain jól belátni - szóval ez sem maradhatott üresen. Klasszikus, túlzsúfolt irodabelsőt csináltunk, helyekben álló papírokkal :)

rendorseg3.JPG

A végeredmény nagyon szépen megállja a helyét a gyári moduláris házak között is, épp ilyen kapitányságra gondoltam, amikor belefogtam az építésbe!

rendorseg4.JPG

Nem is tudom miért nem jutott eszembe korábban, de érdemes bátran hozzányúlni az épületet formáló gyári szettekhez. Némi - vagy akár drasztikus - átépítéssel beleilleszthetjük őket a saját utcánkba, vagy a saját városunkba. A friends és a creator épületek szinte adják magukat, de lám, ugyanez igaz a kapitányságokra és a kórházakra is. Gyerünk gyerünk, modular buildings rulez!

rendorseg5.JPG

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: rendőrség lego city modular 7744 modular buildings
2015.
02.28.

Tegnap volt kedves vezetőnk, Orbán Viktor évértékelője, de a világ nem rá, hanem egy másik politikusra figyelt, aki ráadásul csak kitalált karakter. Francis Underwood folytatja vérrel kikövezett útját a még nagyobb befolyás felé, immáron mint a szabad világ legnagyobb hatalmának vezetője. Online a House of Cards harmadik évada.

by_brian_rinker_2.jpg| Építette Brian Rinker |

A sorozat kedvelőinek szívből ajánlom a Fehér Ház LEGO modelljét, amit még lehet kapni itt-ott. Összeépítés után dobni kell mellé két mini Underwood-ot, és már készen is van a már-már tökéletes dekoráció. Valahogy így:

Kevés dolog van, ami beelőzi a műanyag kockákat nálam. Hát ez a sorozat ilyen. Szóval én mentem epizódot vadászni (tippeket elfogadok).

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego netflix house of cards frank underwood francis underwood
2015.
02.27.

2007 óta három minifigura léptékű kukásautót adott ki a LEGO: a 2007-es narancssárga kukásautót (ami pont úgy néz ki, mint ami régebben felénk is járt), a 2012-es kocsit (ami már sokkal modernebb) és az A LEGO Kalandban feltűnő, tegnap bemutatott autót. Volt még persze nagyobb léptékű, meg konténerszállító, de kukás nem jut több az eszembe.

lego_movie_kukas_22_.jpg

Mondjuk, ha jutna is lényegtelen volna, mert csak a fent felsorolt három van meg nekem is, így most ezek közül válasszuk ki, melyik a legszebb, a legmutatósabb, vagy egyszerűen a legjobb.

lego_movie_kukas_24_.jpg

Nekem valamiért eleve bejönnek a kukásautók. A két CITY készletből kettő is van, sőt a legrégebbiből egy bontatlan dobozzal is eltettem. Emlékszem, az akkortájt jelent meg, amikor újrakezdtem a LEGO készletekkel való játékot, ezért fontos darab számomra.

lego_movie_kukas_23_.jpg

Talán pont ezért, tehát inkább érzelmi alapon, a narancssárga modellt választanám, bár a többi is nagyon tetszik. Igaz, meg kell jegyeznem, hogy a modernebb CITY készletet talán túl laposnak látom, az A LEGO Kaland kukása pedig lehetne sokkal jobb, ha nem kellett volna az alternatív modell miatt kompromisszumokat kötni az építésben.

Remélem, ti majd jól megmondjátok, melyik a tuti.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego szemét kukásautó kukás 7991 70805 4432
2015.
02.26.

Az A LEGO Kaland készletek között találunk négy olyat, amelyből egy kreatív tákolmányt és egy normál modellt id építhetünk. Ilyen a 70805 Szemétszállító gépezet is, amivel most kicsit közelebbről is megismerkedünk.

lego_movie_kukas_1_.jpg

A 2 az 1-ben készletek a film utolsó perceiben, tényleg csak néhány pillanatra tűntek fel átalakult gépezet formájukban, az előtt pedig esetleg a háttérben, szintén csak egy-egy pillanatra láthattuk őket. Engem, a gyerekkorból kifutott LEGO rajongót a kesze-kusza modell nem is érdekel, de nagy levegőt vettem, és a kedvetekért azt is összeépítettem.

lego_movie_kukas_2_.jpg

Az építőelemek három számozatlan zacskóban vannak. Az építést a szétszedésre ítélt nagyszájú vasfogú géppel kezdtem. Könnyű megfogni, elég stabil, bőven gondoltak arra, hogy ezzel zúzni fognak a gyerekek.

 

Szerintem ez a modell túl kusza, viszonylag formátlan. Talán néhány módosítással szerencsésebb alakot és jobb megjelenést lehetett volna elérni.

A daráló mellett egy mikromenedzsert tudunk összeépíteni a zacskókban lévő építőelemekből. Minden egyes készletben más és más fekete robotot találunk - ebben éppen egy három lábú, felnyitható oldalú, pöckölőrakétás robot van.

Amikor mindent megépítettem, némileg zavarba jöttem, ugyanis maradt az asztalon néhány építőelem, ami nagyobb annál, hogy pótalkatrész legyen. Átnyálaztam kétszer az építési útmutatót, mert azt hittem, kihagytam valahonnan. Aztán rájöttem, hogy nem, ezek csak azért kellenek, hogy a kukásautó is megépíthető legyen. Ezt azonban nem jelezték, ami nagy hiba.

lego_movie_kukas_13_.jpg

Ahhoz, hogy a kukásautót megépítsük, a mikromenedzsert nem kell szétszednünk. Ez jó pont, ahogyan az is, hogy az egymáshoz nyomott lapos építőelemeket is megtarthatjuk egybeépítve, mivel azonos módon kerülnek a kukásautóba. Ez külön fontos úgy, hogy a készlethez kocka szétszedő nem jár.

lego_movie_kukas_14_.jpg

A kukásautó tömzsi és jó nagy segge van. Ez nem baj, elég jól néz ki, nekem tetszik.

lego_movie_kukas_16_.jpg

A készletben van néhány matrica, ezek a két modellnél maradhatnak ugyanazon az építőelemen felragasztva. Bár matricázni sosem öröm, ennél a szettnél mégsem olyan zavaró.

A készlethez három minifigurát kapunk: két kukást és egy szakácsot, aki úgy kötődik a jelenethez, hogy valami szemetet visz ki a konyhából épp.

lego_movie_kukas_21_.jpg

Nem tökéletes a készlet, de mégis szerethető és játszható. A szemétgépszörny jól szolgálhat azoknak, akik az A LEGO Kaland csatajelenetét játszanák el, a kukásautó pedig hasznos kiegészítője lehet a várost építőknek is. A készlet árát enyhén túlzónak találom, tekintve, hogy a hasonló járgányokat kétharmad ennyiért meg lehet vásárolni a CITY vonalon belül.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: szemét kukásautó kedvcsináló kukás szemetes the lego movie lego kaland micromanager 70805 trash chomper
2015.
02.25.

Rengeteget. Minden korábbinál többet. Röpködnek a milliárdok és a százalékok az éves jelentésben. Meglepődünk rajta? Egy csöppet sem. Olvasd el a részleteket, a lap alján pedig válaszolj, te mennyivel járultál hozzá ehhez a szép eredményhez?

klejd_kirk.jpg| A LEGO alapítójának unokája, Klejd Kirk Kristiansen. Eredeti kép: billedbladet.dk |

A legfontosabb 2014-es eredmények:

  • A bevétel-növekedés (leszámítva a valutaárfolyam-változások hatását) helyi valutában számolva 15% volt az előző év hasonló időszakához képest.
  • A bevétel 13%-kal, azaz 28,6 milliárd DKK-ra nőtt, szemben az egy évvel ezelőtti 25,3 milliárd DKK értékkel.
  • Az üzleti eredmény 9,7 milliárd DKK-ra nőtt, szemben a 2013-as 8,3 milliárd DKK értékkel – ez 16%-os növekedésnek felel meg.
  • A nettó nyereség 7 milliárd DKK volt; összehasonlítva a 2013-as 6,1 milliárd DKK értékkel – ez 15%-os növekedést jelent.

2014_annual_results_infographic_full.jpg| Nagyítható! |

Több lett az ingatlanokba, üzemekbe fektetett pénz is, ami nem csoda, hiszen a LEGO cégcsoport a világ több pontján is (hazánkban is) gyárat épít vagy bővít, új irodákat nyit. Ezért aztán már 14762 fő dolgozik a cégnek.

Becslések szerint 85 millió gyerek játszott 2014-ben új LEGO termékekkel, ami egyébként nem tűnik olyan soknak.

 

Jó látni, hogy az egyszer majdnem becsődölt családi vállalkozás ma a világ egyik legsikeresebb cége, legnagyobb játékgyártója. Gratulálunk a szép eredményekhez. Én egyetlen LEGO termékre költött forintomat sem hiányolom. De mi a helyzet veletek? Mennyivel szálltatok be ebbe a szép eredménybe?

Itt a bejelentésről egy videó is. A LEGO vezérigazgatója, Jørgen Vig Knudstorp a Minden szupi szuper éneklésével és tánccal kezdi az előadást, legalább odáig nézzétek meg!

 

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: biznisz lego pénz business eredmény annual lego group lego csoport