LEGO® őrültek vagyunk. Te is? Akkor jó helyen jársz! A KLIKK LEGO® rajongói klub blogja.
2012.
03.07.

Alapvetően építeni szeretek, és alapvetően vonatokat. Gyűjteni nem szoktam a készleteket, azonban van egy vonal, még ha valójában nem is egy külön téma LEGOéknál, ami megfogta a fantáziám. Ezek a készletek pedig a nem vonatos (Trains, vagy a City témán belül megjelent) vonatos készletek. Az ötlet viszonylag újkeletű, a kilencvenes évek végéig vezethető vissza.

Bármennyire is jó volna, közel sem teljes gyűjteménnyel rendelkezem. Ha jól emlékszem, első ilyen vonalbeli készletem egy Roxfort Expressz, ami mint később látni fogjuk, hálás téma LEGOnál.  De ne szaladjunk ennyire előre, szép sorban haladjunk végig a készleteken, a legegyszerűbbektől kezdve egészen a komolyabbakig.

1. rész : Álvonatok

Ezt a fantázianevet találtam ki az első adagnak. Megpróbálom bemutatni azokat a készleteket, amelyek kialakításuknál fogva általában nem tudnak LEGO sínen közlekedni (persze a probléma orvosolható házilag). A felsorolásból a nagyon apró játékvonatokat (mint például a Winter Toy Shop-ban lévőt) kihagytam.

1997-ben, az itt felsoroltak közül időben másodikként, az ezredforduló előtt viszont utolsóként jelent meg a Time Cruisers témán belül a 6497-es ’Twisted time train’, azaz a ’Mágikus szellemvonat'. 
 6497-1.jpg

Néhány éve volt szerencsém viszonylag elfogadható 5000 Ft-os áron beszerezni egy aukciós oldalról, bár némi hiánnyal. Annak ellenére, hogy a gonosz "időbanditák" járművéről van szó, remek játéklehetőség, számos mechanikus funkcióval. Három részből áll, a mozdonyból és a két mögé kapcsolt kocsiból, négy figura jár hozzá, ebből egy csontváz, és egy szellem. Ha a szerelvényt előre toljuk, a mozdony kéménye föl-le jár és pörög, a második kocsiban a távcsöves csontváz, és a spirál mintájú napernyő forog körbe, míg leghátul a szellem jár fel-alá (illetve csak járna, mert nekem pont ő hiányzik). A középső egység szárnyait a kerék mozgatja, míg a hátsó kocsi kerekeihez lánc kapcsolódik, ami nekem mindig felcsavarodott, és befékezett, ezért kiiktattam. Ha LEGO sínen szeretnénk járatni, úgy hogy a funkciók megmaradjanak, kissé törni kell a fejünket, mivel a kerekek között 6 bütyök hely van, míg a sínre téve csak négy lehet.

Itt egy nagyobb, mint egy tizenegy évnyi ugrás következik. 2008-ban üde színfoltként jelent meg a Creatoron belül a 4837-es készlet. A vonatok iránt érdeklődőknek végre egy kisméretű készlet, Creator lévén egyből három modellel, mindhárom vontatási nemet képviselve. 4 bütyök széles járgányok építhetők, az alapmodell egy gőzös (nekem is ebben az állapotában leledzik itthon), de építhetünk amerikai dízelt, és egy villanymozdonyt is.

4837-2.JPG

A kerekek az autókról jól ismertek, ezúttal gumi nélkül. Ha az új keskenynyomközű sínen akarjuk tologatni, ezeket ajánlatos lecserélni. Több építése/vásárlása esetén alapból gömbcsuklóval kapcsolhatók, amik az S-kanyarokban problémát okozhatnak. Emellett kiváló alapja lehet fejlesztéseknek és ihletadónak (a képeken graviton misc2006 alkotásai) Érdekesség, hogy kínai LEGO-hamisítók is ráharaptak a témára, és egy egész szériát dobtak piacra az ilyen stílusú vonatokból.
 
4837-4.JPG

Innentől átlagosan 1-2 évente jelent meg valamilyen kisebbfajta ’vonatos’ készlet, de az ezekre jellemző kisméretű vonatkerék több adventi naptárban is fellelhető. Ezek közül kiemelném a 2010. évit, név szerint a 2824-est, melyben Télapó (mikor épp nem fürdik,) játékvasúton érkezik, és egész szerelvényt maga után húzva gondoskodik az ajándékokról.

2011-ben jött a következő, méghozzá az előző évben megjelent Harry Potter-vonat kicsinyített mása, afféle exkluzív készletként, 40028-as számon, ’Mini Hogwarts express’ néven. Szintén 4 széles, gumi nélküli autókerekes, ám ezúttal már sárvédő is jár hozzá. Eleinte az 'Abszol út' nevű (10217) készlet mellé, illetve az új HP-s számítógépes játékhoz adták ajándékba, majd külön is meg lehetett vásárolni a LEGO.com-on. 40028-1.JPG

Végezetül, a téma zárásaként szeretnék beharangozni egy idei készletet, 9467-es számon ugyanis ismét várható egy szellemvonat. Azért került ebbe a kategóriába, bár a mozdony már rendes LEGOs vonatkerekekkel rendelkezik, a kocsik a ’97-es verzióban fellelhetőkkel épültek. Ezúttal három vagont vontat a semmibe vesző vágányról felröppenő gőzös, és három szellem is jár hozzá, nomeg egy repülő is felsejlik a háttérben néhány emberrel.

(A kép elég rossz minőségű, mivel ez még nem hivatalos. Köszönet érte Anaknak.)
Viszont közben megjelentek az idei Toy Faien készült jó minőségű képek, melyeket itt találtok. A végleges verzió nem három egyforma vagonnal kerül majd a boltok polcaira, hanem a leghátsó egy hintóra emlékeztet. Csontokból nem lesz hiány, a mozdony eleje is jópofa, és a repülő is jól sikerült. Ami számomra kicsit durván szabott, az a kolomp a kazán tetején. Számos hasonlósága mellett a '97-es kiadással, érdekesség, hogy készletszámaik ugyanazon karakterekből állnak. Bár a mozdony felépítésében erősen emlékeztet a ToyStorys gőzöshöz, tervezem beszerezni a gyűjteménybe, ha már az előző kettő kimaradt.

És Nektek? Melyik nemvonatos vonatos készletek vannak meg? Melyiket tervezitek beszerezni?

Balázs

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: mini lego vonat advent vasút klikk harry potter kalendárium monster gőzös train creator adventi naptár szellemvonat szellemvasút time cruisers monster fighters

A bejegyzés trackback címe:

https://klikk.blog.hu/api/trackback/id/tr13590535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.