LEGO® őrültek vagyunk. Te is? Akkor jó helyen jársz! A KLIKK LEGO® rajongói klub blogja.
2012.
03.09.

2. rész : Bányavasutak

Ezzel a névvel tudnám legjobban jellemezni az előzőekhez képest egy szinttel komolyabb szetteket. Az idei évvel bezárólag ez az ’adag’ rendelkezik a legtöbb fajta készlettel (hattal, míg a többi csak öttel). Talán erre a vonalra jellemző a leginkább, hogy a legtöbb szettet be szerettem volna szerezni, viszont eddig egyet se sikerült… Elképzlhető, hogy az idei év hozhat ebben változást.

Hogy a LEGOról is szó essen, a készletek közös jellemzője a hozzájuk adott sín, mégha olykor rövidke szakasz is. Másik jellegzetesség a ’kis vonatkerék’, az a fajta, ami a normál autótengelyekre húzható. A járművek általában csillék, vagy valami hasonlók. E rövid bevezető után csapjunk hát ismét a lecsóba, és lássuk a jobbnál jobb készleteket.

Abszolút első a Western témán belül ’96-ban megjelent ’Elhagyott aranybánya’ (6761 - Bandit's Secret Hide-Out - amit ha magyarra lefordítunk, tök mást kapunk). A vadnyugati készleteket mindig is szerettem, a legjobban talán a városi jelenetek jöttek be, meg persze a bánya. Ennek ellenére főleg indiános készleteim voltak.


Nézzük csak meg közelebbről a doboz tartalmát! Öt figura és három ló jár hozzá, valamint az erre a témára jellemző nagyobb hordó (a szintén westernes fatörzs viszont innen hiányzik), illetve a vidéki diorámák elmaradhatatlan kelléke, az íves földút alaplap (persze az én vidéki asztalomon még nincs…). Nekem mindig is kedvenceim voltak a kidőlt-bedőlt, romos, elhagyott, növénnyel benőtt bunkerek és rejtekek, így ez a szett is kiérdemelte figyelmemet. Emellett a számos kiegészítő remek játéklehetőséget kínál.


A sok duma után a lényeg; mit keres itt egyáltalán a készlet? A sziklák között és a bunker alatt található a bánya bejárata, ahol felbukkan a sínpár. A sínek a régebbi, 9V-os rendszer előtti időkből származó szürke elemek, melyből kettő felhasználásával egy 16 bütyök hosszú vágányt építhetünk. Ám a katonák meglepetésére nem egy arannyal rakott csille gördül ki rajta, hanem a banditák tüzelésre kész ágyúja, persze csak akkor, ha lovaik lába belegabalyodik a kifeszített kötélbe, és kihúzza az éket a sínek alól.

Egy 6 éves ugrással egy licences készlethez érünk. A mostani sorozatban bemutatott készletek jelentős része ilyen. Ezúttal a 2002-ben még sárga figekkel megjelent 4714-es Gringotts Bank kerül terítékre.  Harry és Hagrid mellé két kobold is jár. A főépület hátulján kezdődik a rövidke (mindössze két sínszálból álló) pálya, amin aligha juthatunk túl mélyre, Harry pénzzel teli széfjéhez. Ennek ellenére pofás kis készlet, a korai HP-es szettekre jellemző trükkökkel, baglyokkal és mintás tile-okkal.

A következő lépéssel már 2007-ben vagyunk, egy olyan témában, ahonnan ez az egyetlen idevágó készlet. Ez a Castle téma 7036-os Törpék bányája/Dwarves’ mine (esetleg megemlíthetném még a 2008-as Castle adventi naptárat, amihez jár egy vonatkereken guruló kocsi). Egy kellemesen nagy készlet, annak idején szintén megmozgatta a fantáziám, de végül ez se került beszerzésre. A szett a bánya bejáratát mutatja, a nagykapuval, a szállító rendszerekkel, és fegyverekkel. 7 figura jár hozzá, ebből 4 - természetesen - törp, kettő ork és egy troll.

A kitermelt kristályokat kétféleképp hozhatjuk ki; vagy vasúton, vagy egy  konvejor(?) segítségével. A készletet egyúttal a logisztika iránt érdeklődők figyelmébe is ajánlanám, a csúszdákkal, surrantókkal együtt. Végre egy nagyjából tisztességes vágányhossz jár hozzá, ami három darab sín hosszú, és mindkét végén le van zárva. A csillék egészen pofásak lettek, és jól áll nekik a sötétzöld szín. A tartányt el lehet forgatni, és úgy üríteni, de akár az ajtók is lenyithatók. Ha valaki beleunt volna a kövek ki-be szállításába, az akár egy csatajelenetet is lejátszhat a mellékelt figekkel.

Keskenynyomközű vasutak terén nagy változást hozott a 2009-es év. Ekkor jelent meg ugyanis a 7199-es Indiana Jones készlet (Temple of Doom/A végzet temploma), melyhez új, egybeöntött, keskenynyomközű síneket adtak (a normál RC sínekhez hasonlóakat). Két féle jelent meg ekkor: íves, és emelkedő. Az íves sínekből nyolc ad ki egy kört, míg a normálból tizenhat. Aki kisvasutat szeretne építeni, annak két lehetősége van; vagy a régi 4,5 / 12 V-os (világosszürke) sínekből ügyeskedi ki a megfelelő ívet, vagy ezt az újat használja. Persze ez egyből felvet egy problémát, méghozzá az egyenesek megépítését. A régi rendszer felhasználásával könnyű, míg a mostanihoz színben (dark bluish gray – újfajta sötétszürke) passzoló egy ideig nem létezett. Véleményem szerint, aki hazai keskenynyomközű vasutat akar modellezni, annak egyenes helyett az emelkedő is megteszi…

A valamivel jobb megoldást a tavaly megjelent 3677-es tehervonatos készlet hozta, melyben kiadták a régi rendszer egyenes sínszálait sötétszürkében is. Ez persze nem tökéletes megoldás, mivel nem egybeöntött, így a csatlakoztatás lehetősége sem áll fenn az Indiada Jones-os sínekkel. Tehetjük őket persze ilyenkor egymás mellé, csakhogy az ívek végei túllógnak, így az egyeneseket fél bütyökkel eltolva tudjuk csak lehelyezni.


A készlet a bányából való menekülést hivatott modellezni, így két csille jár hozzá, az elsőben ülnek a jófiúk, a hátsóban az üldöző gonoszok. A billenő rész ezúttal félköríves ún. cylinder elemmel van megoldva. A pálya magasból indul, és miután Indianáék elhaladnak egyes részek mellett, akadályokat gördítenek az üldözők elé, míg alul a tüzes pokol várja a lepottyanókat.

Itt említem meg az Alien Conquest téma 2011-es megjelenésű 7065-os számú Alien Mothership – Földönkívüli anyahajó készletet, melynek ugyan semmi köze a vasúthoz, a vázát mégis 8 darab fekete keskenynyomközű íves sín adja.


Az utolsó két készlet idei megjelenés, közülük az egyik már kapható, méghozzá a 6857-es ’The Dynamic Duo Escape’. Bár nem bányában játszódik, a rendszer az előbb ismertetett. Őszintén bevallom, a bemutatott készletek közül erről fogalmam sincs, honnan való az ábrázolt jelenet, és a szereplőket sem mind ismerem. Egy vidámpark szerű helyen játszódik, melynek egyik eleme a lejtőből és ívből álló rövidke pálya is. Ezen gördül le az egyszemélyes kis kocsi, kinyitva a Jokert ábrázoló kaput. A készlet érdekessége a fekete sínek, és a most először megjelenő fehér kis vonatkerék.

A másik idei készlet már a City témán belül várható, a szintén új bányász téma 4204-es számú bányája. Lesz benne minden földi jó: teherautó, daru, kőzetmaró, futószalag és persze a vasút. Egy kis mozdonyt kapunk egy kocsival, a sínek pedig a 3677-ben már látott sötétszürke egyenesek lesznek.

(A kép elég rossz minőségű, mivel ez még nem hivatalos. Köszönet érte Anaknak.)
Közben erről a szettről is felbukkant néhány jó minőségű kép, ezek itt fellelhetők. Egész pofás a kismozdony, és úgy tűnik elég sín is jár hozzá.

Meglátjuk, beszerzések terén hogy alakul az idei év, de e két hátsó készlet nem is olyan rossz, bár a ’hivatalos’ érdeklődési körömbe az utóbbi jobban passzol. Végezetül a kérdések ugyanazok, mint múltkor: És Nektek? Melyik nemvonatos vonatos készletek vannak meg? Melyiket tervezitek beszerezni?

Balázs 

 

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: blog kép western lego természet vonat vasút batman klikk harry potter city szikla bánya indiana jones castle train town hero factory alien conquest

A bejegyzés trackback címe:

https://klikk.blog.hu/api/trackback/id/tr513977787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

safiati 2012.03.09. 10:08:07

konvejor(?)=conveyor=szállítószalag

vbazsa 2012.03.09. 17:31:42

Ezt így írják, és nem szállítószalagot jelent. :)
Nézd meg google-n.