LEGO® őrültek vagyunk. Te is? Akkor jó helyen jársz! A KLIKK LEGO® rajongói klub blogja.
2012.
03.11.

3. Rész: Rendes vonatok

A vonatos áttekintés utolsó adagja nálam már kiérdemelte a ’rendes’ jelzőt, hiszen ezeket a járműveket egyből, vagy legfeljebb minimális módosításokkal normál rendszerű sínre rakhatjuk. A történet 2001-ig nyúlik vissza, kizárólag licences termékeket találunk itt, és a készletek többségének témája ugyanaz, ezek fejlődését érdemes majd megfigyelni.
Talán ebből már ki is lehetett találni, miről van szó: Harry Potter Roxfort expresszéről. Az első, 4708 számú kiadás az ezredforulót követő évben jelent meg, akkor még sárga figekkel. Hármat kapunk hozzá, a három főszereplőt, Harryt, Ront és Hermionét. A mozdonyból és egy kocsiból álló vonathoz jár a King’s Cross állomás 9 és háromnegyedik vágányának peronja is. Az átjárást a muglik és a varázslók állomása között egy forgófal biztosítja. Megkapjuk egy rendes varázsló minden kellékét: utazóládát, és kocsit, amin tolhatja, varázskönyveket, és egy baglyot, valószínűleg Hedviget. De jár még hozzá Dumbledore-t ábrázoló csokibékakártya, és egy béka is, talán Neville-é, bár ebben a készletben ő veszett el, és nem a varangya :-P

A vonathoz a forgóváz mereven van rögzítve (ami ezáltal nem is forgóváz :-P), tehát a kerekek egyenként tudnak csak tengelyükön elforogni. Ebben az állapotában csak egyenes sínen tologathatjuk, ám a probléma könnyen orvosolható, mivel rendes LEGO vonatalapra van építve mind a mozdony, mind a vagon. Így csak a forgóvázakat kell a vonatos készletekben megszokottakra lecserélni. A gőzös kazánjába rejthetjük az utazóládát, ami a ’konyhán’ található kar felhúzásával kipattintható. Érdekesség, hogy a kocsi ablakaiban nincs üveg.
A 2004-es év ilyen téren mindenképp termékenynek tekinthető. Először következzen a Roxfort Expressz újabb, harmadik részhez tartozó verziója (4758 - pont ötvennel több az előzőnél). A vonat gyakorlatilag egy az egyben megegyezik az első részével. Az egyetlen szembeötlő különbség, hogy az ablakok itt már üvegezettek. Peron most is jár hozzá, ám most a másik végállomást, Roxmortsot kapjuk. Ami a figurákat illeti, négy jár hozzá, Harry, Ron, Lupin professzor, és egy dementor, így ezúttal Hermione kimaradt a csapatból.
Talán elsőre meglepő, de ebben az évben két Roxfort expresszes készlet jelent meg. A másik száma 10132, így egy exkluzív készletről beszélünk, ami gyakorlatilag az előző 4758-as motorizál verziója, ahogy a neve is mutatja (Motorized Hogwarts Express). A vonat még mindig ugyanaz lényegében, csak a kerekek itt már ki vannak cserélve a sínen közlekedéshez elengedhetetlen vonatkerekekkel. Emellett a szerelvény kiegészül egy háromtengelyes szerkocsival, eddig ugyanis sokakban felmerülhetett a kérdés, mitől megy a gőzös? A készlethez egy környi íves és két egyenes sínt kapunk, valamint sebességszabályzó és betáp is jár hozzá. Ami nekem különösen tetszik benne, és amiért annak idején szerettem is volna, az az állomásépület. Ez ugyanis kellemesen kidolgozott, játszáshoz tökéletesen alkalmas. Jár hozzá ugyanis pénztár és jegykiadó automata, állomásnévtábla, de az emeleten egy szoba is berendezésre került.Szeretnék mindenkit megnyugtatni, a harmadik készlet már nem a Harry Potter témán belül jelent meg, hanem pókemberes. 4855-ös számon fut, és egy amerikai metrót ábrázol. (Ismét a számok bűvöletében: a legendás Metroliner készlet száma 4558 volt, azaz ugyanezekből a jegyekből állt, a téma pedig mindkét esetben amerikai vonat.) A magasvasúton futó szerelvényt Dock Ock megtámadja, de Pókember a bennrekedt utasok segítségére siet. A két már említett szereplőn felül a vonatban ülő figek: a vezető, és az újság főszerkesztője. A vonat kidolgozása tetszetős, bár kis vonatkerekek és régebbi fajta szürke sínek (összesen 6db) jár hozzá.
 
A kocsit egy kilövővel indíthatjuk útnak, ami figyelmeztető táblákat áttörve végül nem rohan le a sínről, hanem Pókember hálójában biztonságosan megáll. Nekem egy kedvenc készletem, annak ellenére, hogy kicsit rövid a motorkocsi. Jelenleg itthon a kocsi egyben van, de a készlet többi része kisebb-nagyobb darabokra szedve pihen itt-ott. Persze, ha nagyobb vonatra van szükségünk, több készlet beszerzésével és motorizálásával egész jópofa szerelvényt kapunk. Így tett BillytheKid78 is.
Már csak két készlet van hátra, mindkettő 2010-es megjelenésű, először talán legyen a már ismert téma: Roxfort Expressz. A negyedik rész készletei után (számomra) követhetetlenül jelentek meg az újabb szettek. A Star Warsnál már megszokhattuk, hogy összevissza jelennek meg az újabb készletek, így ez a Harry Potternél is elfogadható. Ami azonban valóban furcsaság, hogy ebben az esetben egy szettben van jelen két különböző epizód. Harry és Ron autós vonatüldözése egyértelműen a második részhez köthető, azonban a készlethez (Ginny és a fiúk mellé) egy Luna figura is jár, akit ekkor még nem is ismertünk.
 Ezúttal állomás nem jár hozzá, a dobozképen is menetközben látható a szerelvény. Egyébként a hátteret érdemes összevetni a vonatos összefoglalónk 1. részében található 40028-as készletével. A szerelvény némi átalakuláson ment át az eltelt 6 év alatt. A szögletes tetőelemek ívesre cseréltettek, a mozdony csicsásabb lett, megjelentek az arany díszítések, és eltűntek az itt-ott kikandikáló szürke kockák. A kocsi ablakelrendezése megmaradt, a fekete csíkot pedig két sárga váltotta. Ezúttal egy kéttengelyes szerkocsi jár a vonathoz, amibe az elemtartót rakhatjuk, ha az épp menő pf rendszerrel szeretnénk motorizálni a szerelvényt.
Minden tekintetben utoljára maradt a 7597-es készlet, a ’Vadnyugati vonatüldözés’. Ez egy ToyStory készlet, és a fontosabb szereplők minifigurái is megtalálhatók benne; összesen hat játékfigura LEGO-mása jár hozzá. Kiegészítők lényegében nincsenek, csak a vonatot kapjuk, ez a mozdonyon kívül három kéttengelyes kocsit jelent. Ami egyből szembetűnik, az a magasságuk. Ebben a szettben már az új, (az addigi 5 helyett) 6 kocka magas ajtók találhatók, illetve a figurák is nagyobbak a szokványosoknál – ez is nagyobb belmagasságot igényel, így a torzítás érthető, bár kicsit zavaró. Az aránytalanság talán a mozdonynál a legszembetűnőbb, ennek oka, hogy Woody állva is be tudjon férni. Ő pedig nem egy szokványos minifigura, lába, feje is nyújtott hagyományos társaihoz képest.


A szerelvény igazi vadnyugati téma: egy gőzös, egy pénzszállító teherkocsi, egy személykocsi és egy klasszikus amerikai fékezőkocsi alkotja. A készlet elrendezésében engem kicsit a 4535-re emlékeztet.  
Bár ehhez a készlethez szerkocsi nem jár, ezt viszonylag könnyen orvosolhatjuk. Belehelyezve az elemtartót, és a nagy kerekeket egy pf motorra felhúzva már száguldhat is a sínen szerelvényünk. Érdekesség, hogy bár építéskor felhasználásra nem kerül, mégis jár a készlethez két darab nyomkarima nélküli gőzöskerék is. Az ok egyszerű lehet: ha valaki legalább három tengelyes gőzöst akar MOC-olni, hogy ne feszüljön be az ívbe, kell a karima nélküli kerék, így kiadták, hogy legyen pirosban is. A másik fellelhető, amerikai gőzösökhöz nélkülözhetetlen elem a piros marhaterelő (egyébként pl. román gőzösökön is találkozni hasonlókkal, de nem ekkora méretűek). Számomra nem volt kérdés, hogy beszerezzem a készletet, nem bántam meg.

Ennyi lett volna a vonatos összefoglaló. Remélem érdekesnek találtátok, osszátok meg bátran hozzáfűznivalóitokat, és küldhettek nyugodtan saját gyűjteményetekről képeket - a következő posztban én is így teszek. ;-)

Balázs

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: blog spiderman balázs western lego vonat vasút pókember klikk harry potter city gőzös train town toystory

A bejegyzés trackback címe:

https://klikk.blog.hu/api/trackback/id/tr974066055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.