LEGO® őrültek vagyunk. Te is? Akkor jó helyen jársz! A KLIKK LEGO® rajongói klub blogja.
2012.
06.25.

Kicsivel több, mint egy éve, 2011. március 16., szerda 09:00-tól egészen március 21-e délig épült a Guinness rekordnak szánt Gagarin mozaik a Duna Plázában. Az utolsó LEGO kockákat a magyar közélet szereplői építették bele az alkotásba. Így szerepelt a rendezvény a híradásokban. Lássuk, mi történt a színfalak mögött.

dunaplaza1.jpgAnnak idején én is elmentem építeni. Nem, mint látogató, hanem mint hostess. Ha jól emlékszem, tán szombat estére kellett odaérnem. Izgatottan vártam a feladatot, hogy egész éjszaka, a lelkes önkéntesekkel együtt üljek az 1x1-es kockák fölött és építsek. Egészen addig, amíg be nem vezettek egy háttérszobába, ahol közölték, építés helyett éppen, hogy bontanom kell.

Bizony. Szombat estére ugyanis már a hatalmas képet kitevő alaplapok zömére fel voltak építve a kockák. A mozaiknak talán a felső négy és fél, ilyen építőlapokból álló sora hiányzott csupán - de a háttérben már ezek is készen voltak. Valószínűleg a korábbi építők és a látogatók összességében túl gyorsan haladtak a feladattal. A rendezvény azonban nem veszíthette el a lényegét, főleg hétvégére, a látogatottság szempontjából legfontosabb időszakra. Gyerekek és felnőttek is szép számmal érkeztek a helyszínre.

Mit volt mit tenni, adtak egy 16 bütyök hosszúságú kockát, mondván, hogy ezzel könnyebben le lehet szedni a lapokra épített elemeket. Egész este ez lett volna a feladatom. Illetve, hogy kilenctől kimenjek a pulthoz, és minden kedves érdeklődőnek megmondjam, hogy sajnos nincs kiszerelt építőcsomagunk, holnap reggelre jöjjenek vissza. Természetesen mindez szóba sem jöhetett: voltak nálam LEGO figurák, hogy azokkal is színesítsem az esti építést, sőt, még rágcsálnivalót is vittem, hogy meg tudjam kínálni a legkitartóbbakat. Szóval,  tiszta egyenpóló hiányában felvettem egy használt, kissé izzadságszagú pólót és kiálltam körülbelül negyven bontásra váró táblával. Megvártam, míg otthagynak engem az éjszakára és kezdődött a móka!

baseplates.jpgBontásra váró lapok

Volt még néhány (újbóli?) megépítésre váró csomag a hátam mögött. Ezeket kiadtam, és míg az esti látogatók a 2304 kocka pontos egymás mellé rakosgatásával bíbelődtek, addig én szélsebesen bontani kezdtem a megépített táblákat. Több látogató is odajött, és megkérdezte, mit csinálok. Erre én rezzenéstelen arccal azt válaszoltam: Sajnos néhány táblának a képe hibás és így nem elfogadható a rekordkísérlet. Ezért ezeket a táblákat le kell bontanom és újra kiadnom építésre. Kételkedés nélkül mindenki elhitte. Két férfi volt, aki az épp kezemben lévő lapra mutatva megkérdezte, hogy hol a hiba? Az egyikbe már belebontottam, annál azt feleltem, hogy már pont kiszedtem. A másik viszont még egyben volt. Kémlelni kezdte az építési útmutatóul szolgáló ábrát és a táblát és mit ad Isten? Talált egy hibát! Azt hittem, az agyamat eldobom.

Szerencsére sikerült mindenkit kiszolgálnom összeépítendő lapokkal. Gyorsabban bontottam, mint ahogyan ők építettek. Este 11-ig körülbelül 10-12 ember volt ott velem a Duna Plázában, éjfélig 5-6, és volt három roppant kitartó, velem egykorú diák, akik hajnal kettő után távoztak. A hajnal további részében egészen nyitásig bontottam, zenét hallgattam és kipróbáltam a pláza ingyenes cipőtisztítóját. :-)

gagarin.jpg

Reggelre a lelkes látogatókat több lebontott, összecsomagolt lap várta. Néhányan megjegyezték, hogy mintha tegnap is ezeket rakták volna össze, de én a már zsigerből jövő kamuval mindenkinek válaszolni tudtam. Hétfőre "végül" elkészült a mozaik, mely csupán elemszámában (470016), méretében semmiképpen sem számított Guinness rekordnak. A rekordlét pedig nem sokáig tartott. 2011. augusztus 29-én Németországban készült el a világ legnagyobb (137,28 m2) és egyben legtöbb (533000) elemből álló mozaikja, a német LEGOLANDban, a tematikus park és a Mickey Maus Magazin koprodukciójaként, utóbbi 60. születésnapja alkalmából.

Akkor, ott, egészen belejöttem a kegyes füllentésekbe. Remélem, így utólag mindenki elnézi nekem őket. A célom az volt, hogy ne kelljen senkit sem hazaküldenem. Nem azért mentem oda, hanem, hogy közösen építsek az emberekkel. És, ha ez nem is valósult meg, legalább ők jól szórakoztak együtt.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego world duna mozaik plaza guinness gagarin record

A bejegyzés trackback címe:

https://klikk.blog.hu/api/trackback/id/tr884520982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Pisti 2012.06.30. 10:26:19

Hasonlóval találkoztam egyszer Győrött. Ott egy hatalmas tűzoltó autót építettek. A nagyközönség ilyen "téglákat" legózhatott, a LEGO mesterek (hostessek) pedig kalapálták össze. Mikor odamentem már két napja folyt az építkezés. Ők nem is titkolták, hogy már többszörösen szét is lett szedve, mert kint voltak a fényképek a kész autóról, boldog gyerek csoportokkal az előtérben. Nem is mentem oda építeni. Úgyhogy a te "hazugságod" nekem szimpatikus. :D