LEGO® őrültek vagyunk. Te is? Akkor jó helyen jársz! A KLIKK LEGO® rajongói klub blogja.
2013.
09.27.
Legófantáziák a világ körül

Az internet fénykorában, amikor valóságos képdömpinggel találkozunk a LEGO-hoz köthető rajongói és egyéb oldalakon ugyan mi pluszt adhat egy saját LEGO alkotásokat összegyűjtő könyv? Ez a kérdés motoszkált bennem, amikor megkaptam az Építs várost! című könyvet, melynek szerzője Warren Elsmore, idehaza pedig a Scolar kiadó gondozásában jelenik meg. Oké, most, hogy túlestünk a száraz adatokon, keressünk választ a kérdésre!

Scolar blog (6).jpg

A könyvnek puhatáblás borítása van, ennek ellenére jó kézbe venni. Az illata is tetszik (nálam ez igenis szempont egy új könyvnél). A könyv első lapjai a LEGO-imázshoz illően sárgák. A tartalomjegyzék után a szerző üdvözletét olvashatjuk, melyben leírja, a könyv a LEGO-záshoz fűződő örök szerelmének gyümölcse, s egyúttal a világ építészete előtt is tiszteleg.

Scolar blog (1).jpg

A másik oldalon már a LEGO történelméről mesél az író, bár itt írja le azt is, hogy egy hónapig övé volt a LEGO mozaik építés világrekordja, 472 négyzetméterrel. Ezután a kockákról beszél a szerző, alap típusokat mutat be, leírja azt is, honnét lehet alkatrészeket könnyedén beszerezni, beszél a léptékről, még a léptékről, a CAD modellezésről, kötetlen építésről, építési tippekről, LEGO színekről, mozaiktechnikáról, minifigurák személyre szabásáról - és csak ezután jön az első építmény bemutatása. A sok bevezető roppant érdekes, de...

Scolar blog (7).jpg

...azért itt álljunk meg egy szóra, mert felmerült egy következő kérdés: kinek szól ez a könyv? A kiadó szerint a 7-14 éves gyerekeknek, ami szerintem egy nagy mellélövés. Eleve, a könyv eredeti címe: Brick City - LEGO for grown ups, vagyis Kockaváros - LEGO felnőtteknek. De, az imént felsorolt 24 oldal tartalma is olyan, hogy az legfeljebb a kimondottan értelmes vagy nagyon unatkozó gyerekeket köti le, inkább a nagyobbaknak szól. Ezért tehát, ha tartunk attól, hogy ezen oldalak láttán csemeténk megrémül az egyébként remek könyvtől, kezdjük az olvasást a 30. oldalon!

PHO-10Aug09-243590.jpg| Arthur Gugick több építménye is szerepel a könyvben (az első részletesen bemutatott is az övé). Az építőt leginkább a LEGO mozaikok és  a nevezetességek érdeklik. Kép forrása: Washington Post |

Innentől ugyanis (San Francisco-val kezdődően) oldalról oldalra egy-egy város nevezetességének LEGO mását láthatjuk, jó minőségű képeken. Nagyon jó, hogy a képek mellett kellemes hosszúságú rövid leírások, érdekességek vannak magáról az építményről és a LEGO-másban használt technikákról, trükkökről is. Hiányolom azonban az eredeti építményekről, személyekről, tárgyakról a fotókat - hogy mégis, akinek fogalma sincsen, mit ábrázol egy-egy LEGO mű, össze tudja vetni azt az igazival. Egyébként, kimondottan élvezetes lapozgatni a könyvet, főleg, hogy a képek mellett egy rakás összerakási útmutatót is találhatunk.

Scolar blog (3)_1.jpg

Az útmutatók némelyike elég bonyolult, egy-egy kép egyszerre több építési lépést ír le és olykor igencsak nehéz technikákkal dolgozik. Ezek kisebb gyerekeknek aligha emészthető, legalábbis egyedül. Felnőttel, nagytesóval azonban garantált a szórakozás, ez tuti. (A legdurvább ilyen a Colosseum megépítése, 29 lépésben.)

Szóval, San Francisco után végig repülünk képzeletben Amerikán majd áttérünk a többi kontinensre is. A szerző jó ízléssel válogatta össze az építményeket. Akad benne minifigura méretarányú, valós emberhez mért (például hotdog) és microscale építmény is - talán utóbbiból van a legtöbb, gondolom mindenki számára érthető okokból. Lehet tárgyakat, embereket, építményeket összerakni, megcsodálni. Budapest is benne van, a Széchenyi fürdő makettje képviseli a várost, ráadásul összerakási útmutatót is kapunk hozzá!

szechenyi_furdo.jpg| Megépítheted miniben! Kép forrása: villamosok.hu, Tildy Tibor |

Napokig forgattam a könyvet, mire meg tudtam válaszolni a kezdő kérdést: miért jobb ez a saját építmények gyűjteményét bemutató könyv, mint az internet tudatos böngészése? Hát ugye, mert nem képernyő, hanem kézzel fogható, papír, igényes KÖNYV. Ezen kívül? Nos, leginkább azért, mert kedvet csinál az építéshez. Okosan adagolja az építményeket, a figyelemfelkeltő érdekességeket és az építési útmutatókat. Többször is azt éreztem olvasás közben: Ú, ezt nekem is ki kell próbálnom!

Scolar blog (2).jpg

Gondolom azért, hogy ezt az érzést mindenki elcsíphesse, a kiadó jóvoltából bele lehet lapozni a könyvbe. Nem a legérdekesebb oldalak kerültek ebbe a mintába, de ebből is viszonylag jó képet lehet kapni a könyvről. Szerencsére én az egészet átlapozva tudok véleményt alkotni.

Epitsvarost_Legofantaziak.jpg

Ez a könyv jó, de nem feltétlen mindenkinek. Remek a felnőtt LEGO rajongóknak, legyen szó akár AFOL-okról akár a szívük mélyén LEGO barát apukákról, akik majd a gyereknek címezve veszik meg a könyvet, valójában maguknak. Azoknak a szülőknek is ajánlani tudom, akik látják gyermekükben a komolyabb érdeklődést a LEGO felé; ha a kölyök kimondottan vagy már-már korához képest rendellenesen kreatívan bánik a kockákkal. Szintén jó ajándék lehet a kiadvány világutazóknak, építészmérnököknek. Talán annak is, akit a LEGO-zás veszélyes de leginkább pénztárcagyilkos útjára szeretnénk terelni. Csak egy valakinek ne vegyétek meg (gondolkodás nélkül): a gyereknek, aki úgy LEGO-zik ahogyan az az ő korában teljesen normális. Ha mégis megvásároljátok egy átlagos képességekkel rendelkező lurkónak, javasolni tudom: közösen, együtt olvassátok a könyvet, együtt építsetek - ebben az esetben a könyv ezt megkívánja. Ha a felnőttől, szülőtől sem idegen a LEGO, akkor ez még jól is fog jönni.

Az Építs várost! ára 3990 Forint, interneten rendelve 3192 Forint.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: ajánló lego scolar review warren elsmore építs várost brick city

A bejegyzés trackback címe:

https://klikk.blog.hu/api/trackback/id/tr675535456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.