LEGO® őrültek vagyunk. Te is? Akkor jó helyen jársz! A KLIKK LEGO® rajongói klub blogja.
2014.
02.02.

Tudjátok, mi a legújabb dili, amit kitalált a LEGO? Nem lehet toldalékolni a LEGO szót. Ez még külföldiül nem is hangzik olyan szörnyűséges szabálynak. LEGO bricks, LEGO sets, LEGO Steine, spielen mit LEGO, etc. usw, stb. Na de magyarul!

blogbatmanmeme.png

Ugye, ha Nintendoval játszik valaki, akkor nintendózik. Sőt, ha GTA-val zúzza az ember délután, akkor gétéázik. Tovább megyek, ha labdával ütjük el az időt, labdázunk! De LEGO-t veszünk a boltban, LEGO-ra lépünk az este, LEGO-val álmodunk, LEGO-ink már be sem férnek a szobába, LEGO-zunk. Hát ennek most vége!

Na jó, dehogy van vége, úgy mondjátok, ahogy akarjátok. De minden egyes alkalommal jusson eszetekbe, nem tesztek a LEGO kedvére! Ha jók akartok lenni, mától LEGO kockára léptek, LEGO terméket vásároltok, LEGO készletekről álmodtok, LEGO építőelemekkel játszotok és semmiképp sem tesztek toldalékot a LEGO szóhoz.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: magyar név hülyeség lego nyelv rag toldalék

A bejegyzés trackback címe:

https://klikk.blog.hu/api/trackback/id/tr95790960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemorino 2014.02.02. 12:07:42

És a Lego honnan is származik? Leg godt: játssz jól, tehát egy igét alakított tulajdonnévvé. Kértek engedélyt a dán akadémiától?

Én örülnék a helyükben, hogy igévé változott a cégnév, ez mutatja, hogy mindenki által ismert fogalom. Lehet, hogy csak én érzem így, de az elmúlt 1-2 évben egyre nagyobb baromságokat (igen, szándékosan írom így) talál ki a cég vezetése. Talán nem kellene elfelejteni, hogy a 3D nyomtatás már létezik, 10 éven belül várhatóan mindenki számára olcsón elérhető lesz, akkor mehetnek a levesbe ezzel a hozzáállással és csak egy rosszkedvű cég emléke marad utánuk pár milliárd műanyagkockán kívül.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2014.02.02. 13:36:33

én ígérem, be fogom tartani és tartani a családban, de hivatalos értesítést kérek róla levélben! :)

♔batyu♔ 2014.02.02. 14:12:50

Nem kell legót venni és le van a gond.

Intizar 2014.02.02. 14:13:47

Jó, én a magam részéről teszek a LEGO szóra, nálunk az legó, ez egy magyar szó (minden magyar tudja, mire gondoljon, ha meglátja), amit magyarul toldalékolunk, és annyi, meg egy bambi.

OkoskaTo:rp 2014.02.02. 14:34:29

Belegózhatják a legómat.

Az eredeti cégvezetés meg forog a sírjában (még ha néhányan élnek is köztük), hogy az egykori kreatív építkezésből mozifilm-franchise (pl. Star Wars), és agresszív erőszakvilág (Ninjago, Bionicle, Hero Factory stb.) lett.
Egykor csak mosolygós figurák voltak (már amikor megjelentek az arcok), manapság a készletekhez szinte csak vicsorgó fejeket adnak.

guszti 2014.02.02. 14:35:41

Oké, ha a marketinges diktátornak képzeli magát, leszek lázadó, megígérem, hogy csak kisbetűvel, hosszú ó-val, ha lehet toldalékolva írom csak le ezt a szép brandnevet, már ha egyáltalán. Ha még emellé megígérem hogy nem vezek több legót mint eddigi életem során (legalábbis boltban, drága pénzért semmiképp, padláson elfekvő készleteket nagyobb tételben esetleg), akkor aztán nagyon elégedett lehet magával, remélem ki is rúgják, mehet a fideszhez rezsicsökkentési kommunikációs tanácsadónak, ott bírják ezt a tempót.

Emmanuel Goldstein 2014.02.02. 15:13:42

linket vagy hoax...
monnyuk ha nem is hoax, akkor is hüjjeség, kazinci 300 éve még le tudott nyomni egy ijjen trollkodást a viszonylag kevés írástudó ember torkán, mainapság mindenki alanyi jogon használja a nyelvet, ahogy neki jólesik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.02. 15:18:34

és ezt hogy kívánják ellenőrizni?!

mirx 2014.02.02. 15:29:16

Nagyon el van tévedve a menedzsment, hiszen a nyelvet nem lehet központilag befolyásolni. Legózunk, guglizunk, faszbúkolunk, és ez ellen egyik cég sem tehet semmit. Polgári pert akarnak indítani, ha valaki kimondja, hogy legózik a gyerek? Mert azt jól el fogják ám veszíteni.

mirx 2014.02.02. 15:36:15

@Emmanuel Goldstein: de szar.. tényleg semmi ilyen hír nincs. mi értelme ilyesmit posztolni? ez most vicces?

bvb09 2014.02.02. 15:42:43

Szerintem semmi ilyen baromságot nem talált ki a LEGO. Kamuhír.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.02.02. 15:48:06

A LEGO-tól már akkor is engedély kell kérni alapból, ha ingyenesen akarod reklámozni, vagy felhasználni a termékeit a nyereményjátékaihoz. Iszonyat nagy vízfejű kapitalista szarrágó cég lett. Ha lenne egy saját államom az alkoholfogyasztás mellett a másik dolog amit betiltanék, az a LEGOzás és a cég bármelyik termékének behozatala / árusítása / akármi.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2014.02.02. 16:27:38

Én a Google "lego suffix" első 100 találatában nem találtam ilyen hírt, és a "legoing"-ra hasonlóképp. Ettől a hír még lehet igaz. Egyébként láthatjuk, hogy más nyelven sem problémamentes a toldalékolás.

A "legózás" köznévvé válása valóban olyan dicsőség, amit ünnepelni kellene. De azt is megértem, ha attól félnek, hogy aztán a fogyasztó legózásnak fog hívni olyan hasonló építősdit is, amely nem LEGO® termékkel kerül végrehajtásra.

Láttam valakit azon rugózni egyet, hogy a legos hibás, mert a LEGO nem tehető többesszámba, mert eleve a sok építőelemet foglaja magába. Ez ugyanaz a csacskaság, mint a médiumok emlegetése a sajtó kapcsán. A nyelv sajnos még pusztán jó irányba sem befolyásolható, hát még olyat erőltetni, ami korábban ismeretlen nyelvi elem volt.

Hálistennek a nyelv még nem a kapitalisták fennhatósága alá tartozik. A LEGO akkor mutatná be a legszebb harakirit, ha pert indítana azért, mert a gyerekem a legóit előszedve azt mondja, hogy legózzunk.

Az EU ezt egyszer már megpróbálta, azt előírva, hogy az euro (Euro?) pénznemet tilos másképp írni, vagyis a nálunk törvényszerű "euróba kerül" alak sérti a nemtudommit. A következmény végül tanulságos lett: szarunk rá.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2014.02.02. 17:04:31

A LEGO egyébként már nagyon régen elszakadt a kezdeti, zseniális és megragadó ötlettől azzal, hogy kész díszletelemeket, kellékeket és szereplőket árulnak. Noná hogy ebben van a rengeteg pénz, ezt én is jól tudom, de ettől még kevés dolog lett szimpatikus. A játék eredetileg arról szólt, hogy vannak szabványelemek, amikből aztán a gyerek azt rak ki, amit csak akar. Fejleszti a konstruktivitást, a fantáziát, és megerősíti a játék ősidők óta bevált beleképzeléses formájának becsületét. Ezersze mondták el mindenhol, hogy a kész villogó-fütyülő autóra hamarabb un rá a gyerek, mint a kopott építőkockáira. Merthogy az utóbbiből lehet építeni űrhajótól uránbányáig mindent. A gyereket persze elvarázsolja, ha kap hozzá egy műszerfalkockát, de akkor már nincs megállás, végül a gyerek csak azt építi a készletéből, amit a tervező szerint neki építenie kell. Kampec, a LEGO világsikere elméletben is le is zárult, és helyébe lépett a franchise.

Akkor pedig már inkább ne pofázzanak, hanem húzzák meg magukat a Disney, Star Wars és egyéb kimeríthetetlenné tett franchise-ok mellett, és harcoljanak a bevételért a szokott módon, többet pedig szót se halljunk arról, hogy a LEGO® a gyerekekért van stb.

Kiss Karcsi · http://www.klikk.info.hu/ 2014.02.02. 17:51:55

@guszti: @Emmanuel Goldstein: @bvb09: @Tomi from Space: @Yooha: Ha hiszitek ha nem, LEGO munkatárs jelezte, hogy így van. Ezt főleg a boltokkal tartatják be és azokkal, akik nyilvánosan használják a LEGO nevet. Nem csak ebbe kötnek bele mostanság. Képzeljétek, a CREATOR és CITY termékcsaládok nevét nem lehet csupa nagybetűvel írni (akkor sem, ha a dobozon így szerepelnek), hanem csak így: Creator, City.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.02.02. 18:02:29

@Kiss Karcsi: Valakik nagyon ráérnek Billundban ilyeneket kitalálni. De ez mire jó amúgy? Azonkívül, hogy se@#!fejeknek fogják tartani a cég képviselőit.

if you 2014.02.02. 18:35:58

Az, tudatlanság és döjf nem ismer határokat.

Sentinel1 2014.02.02. 19:06:43

Nem igaz, hogy ilyeneken gondolkoznak miközben olyan is eszükbe juthatna, hogy Pl.:A ninjago-t nem huzzák tovább vagy kitalálnak valami új Star Wars szettet és nem a régieket tervezik újra.

Gerardus A. Lodewijk 2014.02.02. 20:19:56

Jól gondolom, hogy ha egy szóvédjegy nem használható szóként (márpedig ami a magyarban nem toldalékolható, az nem használható), akkor az nem szóvédjegy, és ha más formában nem jegyezhető be védjegynek (pl. képként), akkor nem érvényes védjegy?

Gerardus A. Lodewijk 2014.02.02. 22:16:29

@Androsz: Mi mégsem? Mégsem gondolom jól? Akkor így jártam.

Trigon_ 2014.02.02. 22:19:00

@Gerardus A. Lodewijk: :-D A kommented feldolgozásával nekem idáig sikerült eljutnom.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2014.02.02. 22:37:18

@Gerardus A. Lodewijk: Valami tévedés történt, ezt én írtam neked.

Emmanuel Goldstein 2014.02.03. 10:08:07

@Kiss Karcsi: a cikkből nem derült ki, h ez egy céges kontakt szivárogtatta ki a vállalat saját viselkedési szabályzatából, azért értetlenkedek.amúgy gyakorlatilag minden nagyvállalatnak vannak ilyen ökörségei, amit az emberiségre nem,csak az alkalmazottaikra tudnak ráerőltetni, ellenben marhavicces ha kiderül...
régen pl dolgoztam egy mobiltelógyártónak akinél tilos volt a szoftverhibát nevén nevezni "nem kívánt funkció"-ként köllött hívni. nem kicsit néztek hülyének a be nem avatott tulajdonosok.. .
röhej

az orcus secundus 2014.02.06. 20:10:15

Vissza a legót!!! A szlovák parlament ajtaja után a legójét... Bocs a LEGO cég/vállalatét és aztmondom hékás tessék mán észbekapni mert itt hamarosan mindennek vége.

Kevésbé forradalmira véve a problémát minden cég tele van ilyen sötétségekkel mert van egy-két főigazgató aki unatkozik.