LEGO® őrültek vagyunk. Te is? Akkor jó helyen jársz! A KLIKK LEGO® rajongói klub blogja.
2015.
01.03.

A Nyitottak vagyunk! kezdeményezést a Google, az espell és a Prezi indította még 2013-ban. Az alaptétel szerint az alapítók és a mögéjük álló vállalatok, szervezetek minden egyes embert kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítélnek meg, tekintet nélkül korra, nemre, nemi identitásra és szexuális orientációra, nemzeti, etnikai származásra vagy hovatartozásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra.

A KLIKK LEGO hobbi- és kiállító-közösség szervezőcsapata ezzel teljes mértékben egyetért.

Ezért aztán 2014. végén, körülbelül nyolcszázadikként mi is csatlakoztunk a programhoz és ígéretet teszünk arra: nyitottak leszünk!

nyitottak_vagyunk_630.jpg

A fő üzenetet persze némileg átfogalmazzuk, amikor magunkról beszélünk - hiszen nem vállalat vagyunk, hanem egy LEGO rajongói klub. Tetteid (és ha csapattagként velünk dolgozol a rendezvényeken, teljesítményed) mellett a kreativitásod az, ami számít, vagyis, hogy a LEGO építőelemek mivé élednek az ujjaid között.

Ha most azon morfondírozol, mi vitt rá minket a csatlakozásra azon kívül, hogy egyetértünk a kezdeményezéssel, mindenképpen olvass tovább. Néhány apró történeten keresztül szeretném bemutatni, miért fontos kiemelni, azt, amit a Nyitottak vagyunk kiemel.

21110 Research Institute - 2.jpg| A nemi  és etnikai egyenlőséget a LEGO is kiemeli termékeiben. |

Rendezvényeinken nem egyszer tapasztaltuk már, hogy a Friends készletekkel és "lányos" színű kockákkal a fiúk is előszeretettel játszanak. És persze fordítva. Azt is észrevettük, hogy a fiúk olykor a "lányos" díjat választják, ha egy-egy versenyen nyernek - és persze fordítva. Sajnos az esetek zömében a szülő győzködi a gyerekét, hogy a nemének "megfelelő" nyereményt hozza. Ezekben a helyzetekben igyekszünk közbelépni és biztosítani, hogy a gyermek választhasson.

Szintén előfordul, hogy a játszóházban néhány gyermeket meglehetősen elszigetelnek maguktól a többiek, főleg fizikai adottságok miatt. Ezekben az esetekben is próbálunk tenni azért, hogy a gyerekek kezdeményezővé váljanak egymás iránt.

A külső jegyek alapján való ítélkezés jeleit olykor a szülőkön is elcsípjük. Amikor nagy a tömeg, egymást kerülgetik az emberek, látjuk, ki az akit esetleg sokan jobban elkerülnek vagy ki az aki mellett elhaladva többen megszorítják a táskájukat.

Olyat is tapasztaltunk már, hogy hanglejtése, gesztusai alapján melegnek vélt látogatón botránkoztak meg mások, pedig az semmit sem csinált, csak építgetett.

duplo_tuzoltosag_figurak.jpg

És ha mindez nem volna elég, ne felejtsünk el egy nagyon fontos érvet: maga a LEGO is nyitott és ezt kihangsúlyozza a készleteiben is. Mi, mint a LEGO Group-pal kapcsolatban álló rajongói klub feladatunknak érezzük, hogy a klub életének és rendezvényeinek szervezése során mi is közvetítői legyünk mindazon üzeneteknek, amiket a LEGO mint felelős vállalat magáénak érez.

A jövőben tehát, ígérjük, fokozottan ügyelünk arra, hogy rendezvényeinken, játékainkon üzenjük és tanítsuk: nyitottnak lenni jó.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: google hírek klub lego klikk prezi espell nyitottak vagyunk we are open

A bejegyzés trackback címe:

https://klikk.blog.hu/api/trackback/id/tr927035279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodlovag 2015.01.05. 13:13:03

Egyetértek a kezdeményezéssel. Teljes mértékben, magam is így gondolkodom.
Ugyanakkor (legalábbis szerintem) az eddigi szervezési elveitek nem felelnek meg teljes mértékben ennek. Célzok itt a különböző versenykiírásaitokra és azok értékelésére, ahol mindig figyelembe veszitek az építő korát. Értem én, hogy miért csináljátok, de akkor sem tudok vele egyetérteni. De most végre ti is deklaráltátok, hogy "...minden egyes embert kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítélnek meg, tekintet nélkül korra, nemre...". Érdemes volna átgondolni a rendszert. Én azt várom, hogy a következő kiírásnál a jelentkezési lapon nem fog szerepelni az életkor. Hiszen ha csak a kreativitás számít...
Persze értem, hogy egy 12, egy 25 és egy 50 éves képességei, tudása, lehetőségei nyilvánvalóan különböznek, és a teljesítményük nehezen megítélhető, összehasonlítható. De ha már mindenképpen különbséget akartok tenni életkor szerint, akkor csinálhattok mondjuk korcsoportokat, felső korhatárral. Nem igazán tudok egy megfellebbezhetetlen, legjobb megoldást adni, csak úgy érzem, a jelenlegi rendszer a saját deklarált céljaitokkal is szembe megy. Az is lehet, hogy a rendelkezésetekre álló lehetőségek közül ez az elérhető legjobb, ezt nem tudhatom.
De persze ez az egész csak az én meglátásom, mindenesetre szerintem megérné átgondolni újra.
Üdv
Zsolt

Kiss Karcsi · http://www.klikk.info.hu/ 2015.01.05. 21:47:59

@kodlovag: Szia Zsolt! Abszolút van igazság abban, amit írsz és azt kell mondjam: a lehető legjobb megoldást választjuk azzal, hogy nem korcsoportokat alkotunk, hanem magunk próbáljuk figyelembe venni a játékosok életkorát. Korcsoportra bontással nem tudnánk nyereményeket biztosítani egyes programokra, vagy a díjak nagyon elaprózódnának, sőt, valószínűleg a programba sem férne bele mindig a több csoporttal való játék. Nagyon bízom csapattagiank a versenyek során tanúsított józan ítélőképességében és remélem, nekem is sikerül mindtöbbször igazságosan döntenem.

Azonban, nem is igazán ezt emelném ki, mint tettünket, ami a Nyitottak vagyunk elveivel ütközik. Más példát hoznék. Meggondolatlanság volt a Friends vagy Elves készletekről célzottan lányoknak írni, azokat lányos eszközként beállítani. Hiba volt kiállításaink reklámjában a Friends asztalt kimondottan lányoknak szántnak írni. Ezekre mostantól nagyon figyelni fogunk.

HUN_Sector 2015.01.06. 12:56:13

Szerintem abszolút nem volt hiba. Ne menjetek ti is azzal a trenddel együtt, hogy minden uniszex. Vannak a fiúk és vannak a lányok. Úgy, ahogy a lányok nagy része nem fog Dol Goldur csatát játszani, úgy a fiúk nagy része sem fog kistigris mentést játszani a vízesésnél.

Egyébként ez a fene nagy tolerancia a kereskedelemben csak azért van, mert így hiszik sokan, hogy jobban bevágódhatnak, több vevőt érhetnek el. Engem speciel zavar. Lassan tényleg ott fogunk tartani, hogy nem lehetnek fekete páncélos katonák,mert az ijesztő, nem lehet a bűnöző figurának bajsza, mert sérti a bajszosokat, az indiánok a rézbőrűekre nézve sértőek, a castle királylány mentésben a hercegnek a másik herceget kell megmentenie, aztán boldogan élniük és túrniuk egymás tomporát.
Pedig ez aberráció, betegség.

Ne álljatok be a sorba. Ez nem a 21. század, hanem a sötét középkor. Bármennyire is az ellenkezőjét promózza egy maroknyi - hatalommal bíró - kisebbség.

Kiss Karcsi · http://www.klikk.info.hu/ 2015.01.07. 01:19:56

@HUN_Sector: Pusztán tapasztalatainkra és a LEGO sugallta irányra hagyatkozunk. Az, hogy játékkal foglalkozunk és sok gyermekkel van dolgunk, behatárolja, milyen üzeneteket és milyen formában továbbíthatunk a látogatók, érdeklődők felé. Nem kételkedem abban, hogy ez mindenkinek előnyére fog válni, senkit sem fogunk megsérteni sem figyelmetlenséggel, sem túlzással.