LEGO® őrültek vagyunk. Te is? Akkor jó helyen jársz! A KLIKK LEGO® rajongói klub blogja.
2017.
05.26.

A LEGO márka ismertsége és népszerűsége elég erős idehaza ahhoz, hogy az ország nagyobb LEGO tematikájú rendezvényeket is elbírjon. Ennek megfelelően vannak is több ezer embert megmozgató események. Az általam ismertek közül a legforgalmasabb a LEGO Store saját élményhétvégéje, de a KLIKK egy-egy nagyobb városban rendezett KOCKAFESZTje is sok ezres látogatószámú.

flyer.png| Forrás: Kocka Kiállítás Facebook |

Valószínűleg a tízezres ligába tartozik a Budaörsön megrendezett Kocka Kiállítás is, amit a múlt hétvégén tekintettünk meg néhány KLIKK taggal. A vizitnek két oka volt. Egyrészt nagyon szeretek külföldi LEGO rajongók által épített alkotásokat nézegetni. Teljesen más lépték, egészen újszerű megközelítés - olyan építményeket hoznak létre, amikről mi idehaza csak álmodni szoktunk - egy-két kivételtől eltekintve.

klassz_13.jpg| A legnagyobb kiállított modell, a Titanic. Impresszív! |

Másrészt a rendezvény előtti reklám során olyan hangzatos címszavak és szókapcsolatok hangoztak el, amik nem csak az érdeklődésemet keltették fel, de a kételyeimet is. Felmerült bennem: a valaha volt legdrágább belépőjű itthoni LEGO rajongói rendezvényen mit kap valójában a látogató? Mint szintén rendezvényszervező érdekelt: hol vagyunk mi ehhez képest? Mik az irányok, a trendek?

wp_20170520_10_22_46_rich.jpg| Készletek és némi épített terep - Jurassic World asztal. |

Ezen a ponton leszögezném, bejegyzésem nem egy előre kitervelt támadás a Kocka Kiállítás szervezői ellen. Mint a játékot szerető felhasználó és mint sok más rajongó szórakozásáért felelős közösségi szereplő, mindig örömmel veszem, ha szép rendezvények által többen ismerik meg a kockákban rejlő lehetőségeket és a mi építésben megmutatkozó kreativitásunkat. Elvégre ez a mi küldetésünk, mint felnőtt LEGO fan, nem a márka népszerűsítése - arra ott vannak a LEGO cég saját eszközei, melyet idehaza különösen igyekeznek elkülöníteni a rajongói aktivitásoktól.

rossz_8.jpg| Disney Princess készletek épített terepen. |

Arról nem is beszélve, hogy a felnőtt építők egymás építményeiből tanulhatnak, inspirálódhatnak és egy ilyen rendezvény remek alkalom erre. Sosem értettem, idehaza miért kapott megjegyzéseket valaki, ha ugyanabban a témában kezdett építeni, mint egy másik építő. Ez a LEGO kockák szellemiségétől való teljes elrugaszkodás.

molino.jpg| Keresd a hibát! |

No de, vissza a kiállításra. Nyitásra érkeztünk, s előttünk már 30-40 ember várta, hogy bemehessen az év LEGO rajongói eseményének titulált rendezvényre. Várakozás közben egy nagy molinókkal szegélyezett téren haladtunk át. Itt, szakmai ártalom, de azonnal kiszúrtam, hogy a molinók szövegezése a LEGO szó rossz használata miatt hibás - nekünk ezt sosem engedték volna meg a magyar LEGO irodájában.

rossz_7.jpg| LEGO CITY sarkkutató dioráma épített tereppel. |

No de, kevés olyan tökfilkó van, aki olyan körültekintően betart minden szabályt, mint a KLIKK, és az emberek zömét ez amúgy is teljesen hidegen hagyja, sőt: LEGO szó helyesen alkalmazása ide vagy oda, az átlag felhasználók egyáltalán nem tudják megkülönböztetni, melyik klub kiállításán vannak, vagy egyáltalán, hivatalos LEGO rendezvény-e vagy sem, amin részt vesznek.

kamion.png| Forrás: Kocka Kiállítás Facebook |

A Kocka Kiállítás előtt - érzékeltetvén annak monumentalitását - bemutatták, hogy a LEGO cucc 15 kamionnal érkezett. Ez felfoghatatlan mennyiség, aztán a rendezvénytérbe érve világossá vált, miért kell a rengeteg jármű: a vitrineknek és az egyben (vagy legalább is nagyobb egységekben) szállított modelleknek. Maga a kiállítási anyag azonban nem tűnt túl nagynak. (Az egyben szállított modelleknek megvan a hátránya is: a szállítás során leeső, eldőlő részletek kijavítatlanul maradtak).

rossz_15.jpg

A kiállítás első pár méterében furcsa volt, hogy LEGO készletek vannak kiállítva. Aztán tovább haladtunk és láttuk, hogy a kiállítás legalább fele ezekből áll. Az utóbbi években beszerezhető szettek voltak egy-egy jelenetben elhelyezve vagy csak egyszerűen vitrinbe rakva.

rossz_16.jpg

Ezt szívfájdító volt látni. Ismerve a lengyel LEGO rajongók kreativitását és tekintve a rendezvény nagyszerűségét, páratlanságát hangoztató reklámot, csalódást keltő volt, hogy a gyári modellek köszönnek vissza az üvegfal mögül. De ami valóban fájó volt: látszólag nem érdekelte ez a látogatókat.

rossz_22.jpg

Vajon maga a LEGO készletek látványa is gyönyörködtető az átlag felhasználó számára, ha nagy mennyiségben látja? Vagy a boltban már nem kapható szettek érdekességnek számítanak? Esetleg fel sem ismerik őket, nem is emlékeznek ezekre a termékekre? Lehet, a gyerek cseperedésével került csak a szülők látómezejébe a LEGO és a régebbi, kifutott készletek ismeretlenek számukra?

Az azért nekik is feltűnhet, hogy a készletekből összeállított jelenethez még csak nem is LEGO építőelemekből készítettek terepet, hanem hungarocellből és purhabból. Ráadásul ezek a habos elemek, mivel a vitrinek zöme átlátszó és körbejárható, olykor hangsúlyosabbak, mint maguk a rájuk helyezett modellek.

| Szivacs, textil, vasútmodellező anyagok a LEGO diorámák alapjai. |

A nem LEGO kockákból épített terep és környezet látványa egészen más képet ad arról, milyen egy LEGO terepasztal - és ez a kép rossz.

rossz_5.jpg| Készletek vattán - kész a téli dioráma. |

Azok a LEGO rajongók, akik kiállításokra viszik építményeiket, nem barkácsolnak, hanem terveznek és építenek, mindent az apró műanyag kockákból.

| Purhab szörnyetegek és hungarocell a LEGO terepasztalok alapjai. Rajtuk készletek. |

A különbség nem csak elköltött pénzben, rá fordított időben mutatkozik meg, de látványban is. Ez nem az, amit a hazai LEGO rajongók az elmúlt 10-15 évben megmutatni igyekeztek a közönségnek. A bemutatott készletek termékszáma egyébként nincs feltüntetve a terepasztalok ismertetőiben.

A jó hír, hogy bár sokszor úgy érezzük, egy LEGO bolt kirakatdekorációja között sétálunk, vannak olyan egyedi, részletgazdag és érdekes modellek, amikre látogatásunk előtt számítottunk. Ezek méretarányukkal, méretükkel vagy szokatlan témaválasztásukkal ragadják meg a figyelmünket.

A Csillagok Háborúja szekcióban lélegzetelállító a hatalmas csillagromboló és a szobrok is mutatósak, a nagy hajók a Titanic óriási másával együtt szintén lenyűgözőek, az emberi testrészek és a csontváz is mutatós és akad még néhány olyan egyedi építés, amihez foghatót csak ritkán látni a magyar LEGO rajongók munkái között.

A kiállítás végén, a csarnok hátuljában a játszóház kapott helyet. Nagyon tetszett, hogy vigyáznak a levett cipőkre. A játszóház tartalma azonban nagyon vegyes. Remek játékok is helyet kaptak benne, mint például az autóugrasztó pálya, a mozaikfal vagy a LEGO építmény stabilitásának tesztelésére alkalmas rázópad. Azonban a kockák nem tiszták, sok alkatrészen vastag fekete kosz gyűlt már össze. Volt, ahol a kitett feladathoz nem volt megfelelő színű és méretű kocka és egyébként sem volt sok építőelem a játszóházban. Ami azonban minden túlzás nélkül ócska volt, az a nagy méretű kockás terület.

play_1.jpg

A LEGO is gyártott korábban hasonló méretű nagy kockákat - azok tömör gumiból készültek és valóban ellenállók az ugrálással, dobálással, rágással szemben. Nekünk is van ilyenünk, babakockának hívjuk, valójában Soft Brick a neve.

play_2.jpg

A Kocka Kiállításon egy klón gyártó kockáiból van nagyon sok, amik formára csak hasonlítanak a valódi LEGO elemekhez. Gyenge műanyagból készültek, üregesek, ezért könnyedén deformálódtak, behorpadtak, sőt, el is törtek. Számos olyan játék hevert a kupacban, amin éles, vágó törések éktelenkedtek, amik könnyen sérülést okozhatnak a gyerekeknek. Ez nagyon nem jó.

A csarnokból a bolton keresztül lehet távozni, ahol mindent listaáron adnak, így gyakorlatilag nincs olyan termék, amit itt volna érdemes beszerezni. Néhány árucikknek még zloty-ban van kint az ára.

klassz_10.jpg| Remek példa az egyedi témaválasztásra: muminok terepasztal. |

Mióta kiléptem a rendezvényről, sok időt töltöttem azzal, hogy a látottakon gondolkodom. Valahol szomorú, hogy egy külföldi LEGO rajongó be tud robbanni itthon egy egyébként nem feltétlen minőségi rendezvénnyel. Szinte biztos vagyok benne, hogy idehaza két-három olyan szereplője is van a LEGO köré épült rajongói és egyéb köröknek, akik a megfelelő (a LEGO cégtől érkező), legalább alkalmi támogatás mellett sokkal szebb, színvonalasabb rendezvényeket tudnának nyújtani a magyar rajongóknak, sőt, bizonyos tekintetben nyújtanak már most is. Ugyanakkor e köröknek (LEGO-ecosystem) is komoly üzenettel bír a kiállítás.

klassz_2.jpg| Nagyon menő gitár modell. |

Érdemes mindannyiunknak feltenni a kérdést, akik nem csak otthon, hanem rendezvényekre is építünk: megéri a részletgazdag, kizárólag LEGO építőelemekből álló terepasztalok időigényes és költséges gyártása? A saját igényességünk nyugtázásán és lelkiismeretünk megnyugtatásán túl, milyen előny származik egy ilyen asztalból a purhabbal barkácsolttal szemben? Vajon tényleg többet nyújtunk-e vele egy 6-12 éves gyerkőcnek és szüleinek, mint a habból épített csodák?

wp_20170520_10_26_17_rich.jpg| Két készlet, sufnituning, kész a Jabba Palotája jelenet |

A másik kérdés, amit fel kell tennünk: ha a LEGO támogatása nélkül is, de vajon hogyan tudunk mi felnőni hasonló méretű rendezvények megszervezéséhez? Hogyan tudunk olyan nagy méretű modellekkel előállni, amik húzóerőt jelenthetnek a potenciális látogatók számára? Miként tudjuk saját klubjainkat a felhasználók számára egyértelműen megkülönböztetni, definiálni és a kiállítási anyagot tekintve színesíteni a rendezvényeinket?

wp_20170520_10_21_46_rich.jpg| A vidámparkot már volt szerencsénk a bécsi Kidsfest-en is megtekinteni. Továbbra is csodálatos. |

Ez kulcsfontosságú téma, ugyanis Budapest erősen telített LEGO vonatkozású rendezvények tekintetében és a magyar felnőtt LEGO rajongók viszonylag lassan képesek csak megújítani repertoárjukat. Kellenek a figyelemfelkeltő, újszerű, meghökkentő tartalmak a fővárosba ahhoz, hogy igazán nagy tömeget lehessen a LEGO kockákkal megmozgatni. A helyzetet nem csak a Kocka Kiállítás szervezői ismerték fel: legyünk benne biztosak, nem ez az első külföldi produkció idehaza és minden bizonnyal lesz olyan is, aki színvonalasabb rendezvényt tud majd leszállítani.

A magam részéről köszönöm a lengyel hobbitársaknak az élményt és az inspiráló kiállítást, még amellett is, hogy meglehetősen csalódott vagyok, már-már haragszom, amiért a remek építményeket silány minőségű barkácsolt készlet display-ekkel higították fel és amiért valótlan szlogenekkel reklámozták a rendezvényt (nem ez Európa legnagyobb LEGO kiállítása). Ezt lehet másképpen és másképpen kell.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: modell kiállítás rendezvény lego event budaörs titanic purhab hungarocell kocka kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://klikk.blog.hu/api/trackback/id/tr4912541971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2017.05.26. 19:16:50

Köszi a cikket. Igazán tanulságos. Szerettem volna elmenni rá, de már látom, hogy nem érdemes. A képek zöme valóban arról árulkodik, hogy gyári készletek vannak kiállítva nem legós hátterek előtt. Az eredeti saját alkotások, pedig fájóan hiányoznak.
Azt írod, hogy a közönséget ez nem nagyon érdekelte. Te legós körökben mozogsz, jobban ismered/emlékszel a cég legtöbb termékére, szerintem a közönség nagy része nem így van ezzel. Nekik valószínűleg a legtöbb még sosem látott, esetleg örömüket lelik abban, hogy a kisember egy-egy készlete is szerepel a diorámákban.

Kiss Karcsi · http://www.klikk.info.hu/ 2017.05.26. 22:15:03

@Anak: Sok minden nincs lefotózva, úgy az egyszerűbb mint az impozáns építmények közül.

corvus-aircraft 2017.05.27. 08:43:31

Ez egy kifejezetten szenzációhajhász, túlmarketingelt, gagyi kiállítás volt. A bejáratnál lévő molinón tényleg az a legnagyobb gond, hogy nem megfelelő a Lego szó használata??????????? Inkébb a "játszatok" nem? Már ott látszott, hogy a profizmus itt nagyon nincs sehol sem.. Játsszatok. Így lett volna helyes, de ez semelyik agyhalottnak nem tűnt fel hetek alatt sem..Gagyi, béna, élvezhetetlen kiállításnak nem nevezhető hype-olt szemét volt ez (is)..Mint általában a Millenáris "szenzációs" dínói, stb, stb..

Kiss Karcsi · http://www.klikk.info.hu/ 2017.05.27. 15:41:05

@corvus-aircraft: Három hibát látok rajta. 1.) a nyelvtanilag helytelen játszatok 2.) a LEGO szó toldalékolása és önálló használata 3.) a figura kezében lévő odarajzolt (nem létező) LEGO elem

Greg36 2017.05.27. 19:54:33

A gyerek miatt mentünk csak el - jellemző és szerencsés módon őt leginkább az építősarok kötötte le. Az én felnőtt fejjel szerzett benyomásom: kb. 33% vagy több gyári készlet kidobálva tematizálva, kb. 33% profi és látványos építés, ahol látszott a koncepicó, a szándék és az alázat, a maradék meg iszonyú gagyi és nemtörődöm építés, amiknél 10 évesen igényesebbet építettem. A legjobb példa a modular buildinges kép, ahol ami nem tematikus (a régi autó és a busz) az sem megvalósításan, sem stílusban nem illik a környezetbe, ahová betették. Arról nem is szólva, hogy a pompakabrióba sikerült fordítva beültetni a figurát, és nem zavart senkit a szervezők közül... Ami nem zavarna, ha játék lenne a szoba sarkában, amit a gyerkőc dobot össze, élvezetből, és nem pénzért mutogatnák...

crusaderman 2017.05.28. 08:49:52

Hazai anyagból is láttam màr olyan kiállítást ,ahol 90% gyári, 10%MOC -ból állt az egész...Gombamód jelennek meg új kiállítói csoportok és bizony sokszor le lehet szűrni,hogy ki miért csinálja....

kkn 2017.05.28. 10:21:11

Üdülésből hazafelé ugrottunk be, ha már az áprilisi havazás pont beszorított, a gyerek ne az unatkozásra emlékezzen. Mi nem vagyunk rajongók, csak néha kap a gyerek valami készletet, általában nagyáruház akciós termékek közül.
Szerintem látogatók nagy része a mi 'fajtánkból" került ki. Fogalmunk sincsen, miféle LEGO készletek vannak. Így nem tudtuk, mit látunk, csak sok építést, és az alap sem érdekelt minket. Nekem személy szerint a makettek ,és azok terepasztalai jobban tetszenek, mert tényleg valósághű kicsinyítést adnak, így az én szememnek pl. a nem LEGO terepek jobban bejönnek.
Gondolom, eleve nekünk van kitalálva, a rajongók azért a népesség kis szeletét teszik ki.
Egyébként vidékieknek ez méregdrága. Mivel a közönség zömét gyerekek adnák, a differenciálatlan árképzés eleve birkanyíró hozzáállásról árulkodik. Se gyerek, se nyugdíjasjegy, csak egyféle belépő.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2017.05.30. 13:00:46

Kicsit savanyú a szőlő hangulatú beszámoló, ráadásul én mondjuk az itt bemutatott képek 90%-a helyet mást raktam volna be, de ez mindegy is. A látogatók nagy része szerintem nem hardcore legórajongó és ezért fogalma sincs róla, hogy egy kiállított modell épp megvásárolható volt-e pár éve hivatalosan vagy pedig az építő találta ki. Ezért semmi baj nincs szerintem a kettő keverésével egy kiállításon.

Nekem kifejezetten tetszett, nyilván lehetett volna jobb is, de én pl örömmel fedeztem fel olyan készleteket is élőben, amiket eddig maximum a bricklinken láttam többszázezres áron.

A terepasztalos modellekkel se volt semmi baj, pláne, hogy volt nem terepasztalos és terepasztalos is vegyesen. Megmutatta, hogy a legót be lehet illeszteni más környezetbe is, ráadásul a gyerekek is ezt teszik valószínűleg, elegendő alapanyag hiányában.

Azt valóban láttam, hogy a szervezők nem nagyon foglalkoztak azzal, ha valami leesettt vagy elveszett egy-egy modellről, ezt mondjuk azért ellenőrizhették volna. Ez negatívum volt. Ahogyan a kijáratnál lévő bolt is teljesen fölösleges volt szerintem, max arra volt jó, hogy kimenetelkor a gyerekek hisztizzenek.

Gerberus 2017.06.16. 02:44:41

Szerintem sem érdemelt ennyi karaktert a Lego szó használata, de ez legyen Grétsy tanár úr problémája. A gyári készletek kipakolása annyiban jó, hogy láthatóvá válnak együtt egy autentikus miliőben, pl. SW TIE-vadászok + Halálcsillag vs. X-szárnyú vadászok + Ezeréves sólyom. A hamis kockák egyértelműen szánalmas húzás volt. De most jöjjön a lényeg és ez, mint oly sokszor megint csak a pénztárcában keresendő.

Az átlag, magyar bérből és fizetésből élő keményen dolgozó kisember általában kevésbé engedheti meg magának azokat a különleges és emiatt méregdrága készleteket, amik révén igaz Legorajongóvá válhatna - már ha egyáltalán érdekli a Lego. Vagyis a nagyobb vásárlóerővel bíró bérek maguk után vonhatják a nagyobb keresletet is a drágább hobbik irányába, és ez tudná létrehozni azokat a kritikus tömegű rajongói csoportokat, amik aztán ki tudnának harcolni olyan színvonalú rendezvényeket is, mint amiket a cikkben hiányoltatok. Ez hát a különbség kelet és nyugat között. Ez egy kicsit messzebb vezető téma, de a lényeg, hogy egy alapvetően csóró országnak csóró, vagy legalábbis a fejlettebb országokhoz képest csóróbb rendezvény dukál, hisz a szervezők is okoskodhattak úgy, hogy "minek ide nagy felhajtás, a többség úgyis csak a kölykét hozza, kinyomtatunk pár parasztvakító molinót, azt el van intézve." Ahogy Virág elvtárs mondotta: "Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek." Tehát nem ti, a Legoval profi szinten foglalkozó, a magyar társadalomban egyelőre még kisebbség lesztek az etalon. Ugyanez a jelenség még számtalan más területen is megfigyelhető, ez is, mint cseppben a tenger mutatta meg a problémát. Persze ebbe nem kell belenyugodni, fontos kiemelni a kifogásokat, ahogy ez meg is történt, csak rávilágítottam a jelen szürke tényeire.