LEGO® őrültek vagyunk. Te is? Akkor jó helyen jársz! A KLIKK LEGO® rajongói klub blogja.
2017.
07.17.

Bizonyára volt már veletek is olyan, hogy egy élmény után napok telnek el, mire értelmesen tudtok róla beszélni, míg megérik bennetek az a gondolat, amit érdemes másokkal megosztani.

wp_20170624_21_46_18_rich.jpg

Nos, pontosan ez történt velem: még a Múzeumok Éjszakáján voltam a tekerd! csoport kiállításán, a róluk szóló videó már jó ideje elkészült, a gondolataim azonban mostanra álltak össze.

Képzeljétek el, hogy művészi alkotásokat készíthettek szinte kedvetek szerint, olyan mennyiségű LEGO építőkockából amit felfogni is alig tudtok, mindezt kedvtelésből. Néhány Nyíregyházán tanuló szaksulisnak ez megadatott. A LEGO gyár saját közösségi szerepvállalás programjának keretén belül rengeteg kockát biztosít a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakiskolájának.

wp_20170624_21_47_00_rich.jpg

A rengeteg kockából aztán olyan diákok építhetnek, akik tanulmányaikban vagy magánéletükben valamilyen nehézséggel küzdenek. A cél, hogy az alkotó munka, az értékteremtés pozitív hatással legyen a gyerekek életére és segítsen nekik az említett problémák kezelésében.

wp_20170624_21_49_22_rich.jpg

A helyzet az, hogy a dolog működik. A csapat vezetője, Hudák Zsolt tanár úr, akit a gyerekek csak Zsolti bácsinak hívnak, számos történettel tudja példázni, milyen jól működik a csoport. Javuló társasági élet, jobb tanulmányi eredmények, sikeres elhelyezkedés és munkavállalás - csak, hogy néhányat vázlatosan említsek.

wp_20170624_21_45_56_rich.jpg

Semmi kétségem nem volt afelől, a LEGO kockákban hatalmas erő rejlik. Hogy azok életeket tudnak megváltoztatni és közösségeket is lehet építeni velük. Tapasztalhattam ezt saját magamon és a környezetemben is. Azonban mégis, napok óta csodálattal gondolok arra a jelenségre, hogy egyszerű műanyag kockák milyen elképesztő jótékony hatással vannak egy-egy használójuk életére.

wp_20170624_21_48_13_rich.jpg

A tekerd! csoport még sem ettől igazán bámulatos. A legnagyobb felismerés az, hogy bár fontos részlet a csoport felkaroló jellege, ezek a gyerekek bőven többek, mint támogatott diákok. Egyrészt, külső szemlélőként nagyon összetartó társaságnak tűnik, a tagok nagy alázattal és lelkesedéssel dolgoznak együtt. Ők bizony egymás testvérei, ahogyan azt indulójuk is velősen megfogalmazza.

Ami azonban ennél is fontosabb: ők művészek. Bizony, minden túlzás nélkül. Mi, elkötelezett LEGO rajongók hosszú évek óta (a legöregebb motorosok már 20 éve) építünk és egyikőnk sem tudott olyan látványos, elgondolkodtató és művészi alkotásokkal előrukkolni, mint ezek a gyerekek, akik szabadidejükben elismert művészekkel dolgoznak együtt.

wp_20170624_21_46_38_rich.jpg

A csoport kimagasló művészi teljesítménye által a LEGO kockák felhasználásának olyan módját mutatja be nekünk, rajongóknak (és minden érdeklődőnek), ami egészen izgalmas és főleg hazánkban nagyon-nagyon egyedi és újszerű.

wp_20170624_22_49_24_rich.jpg

Köszönöm az élményt. Érdeklődve várom a további munkákat.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: art művészet múzeum mozaik tekerd múzeumok éjszakája tekerd!

A bejegyzés trackback címe:

https://klikk.blog.hu/api/trackback/id/tr7712668795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rnz 2017.07.17. 15:40:03

Ezekkel csak egy gondom van: Hiányzik belőlük a harmadik dimenzió.
Ugyan van amelyiken van némi "kitüremkedés", de ezek gyakorlatilag egyszerű képek, amiket a szintén egyszerű szoftverekkel semmiség megalkotni pár pillanat alatt. Persze instant nyújtva alkatrész listát és tervrajzot is a programok által. Ha az alkatrészeket egyenesen a gyár adja, maga a kánaán.

Szóval itt legfeljebb a képek témáit hívhatnánk "kimagasló művészi teljesítmények", de azok sem azok.

A közösség és egyénformáló jellegét nem vitatom, hiszen vitathatatlanul az egyik legjobb időtöltés a legozás.
De hogy "kimagasló művészi teljesítmény", meg hogy "nagyon-nagyon egyedi" és "újszerű"? Bőven a ló túloldala, kicsit kevesebb túlzással sem veszít az értékéből a történet, sőt...