LEGO® őrültek vagyunk. Te is? Akkor jó helyen jársz! A KLIKK LEGO® rajongói klub blogja.
2018.
01.04.

Szeptember elején bejárta a világsajtót a hír: A LEGO Csoport leépítésbe kezd, a dolgozók 8%-át küldik el év végéig, 1400 embert. Egy évtizednyi felfoghatatlan mértékű növekedés után ez volt az első gazdasági jele annak: valami nem stimmel.

jvk.jpg| Jorgen Vig Knudstorp |

Helyesebben, talán a második. 2016 karácsonya előtt arról jöttek hírek, hogy Amerikában a karácsonyi időszakban is csökkentek a LEGO eladásai. Ekkor még olyan érvelések is napvilágot láttak, miszerint a LEGO szándékosan csökkentette az ez időre fókuszált marketing tevékenységét, mert nem tudta volna kiszolgálni a piacot.

Mi lehet a bevételek csökkenésének oka? Erre a cégcsoport vezetője, Jorgen Vig Knudstorp úgy felelt egy, a Bloombergnek adott interjúban, hogy túlságosan összetetté vált a vállalat struktúrája a gyors ütemű növekedés során, mely akadállyá vált a növekedési potenciál további érvényre juttatásában, ezért indokolttá vált az ésszerűsítés és létszámcsökkentés.

lbm.jpg| Amerikai játékforgalmazók szerint az A LEGO Batman Film készletei sem teljesítettek jól. |

Nem vagyok gazdasági szakember, ezért kár is volna azon morfondíroznom, pénzügyi szempontból mi lehet a probléma. Tegyük fel inkább a kérdést: miért szeretnek ki a gyerekek és a felnőttek a műanyag kockákból? A tippem az, hogy egy hobbitevékenység, ami kikapcsolódással, a hétköznapok idegeskedésének hátrahagyásával kellene, hogy járjon, feszültséggel és csalódásokkal teli.

microfighters.jpg| Hiába népszerű a film, alulteljesít a LEGO Star Wars. |

A cég hatalmas termékkínálattal jelentkezik már egy ideje, évről évre. Emögött az a megfontolás áll, hogy a roppant széles kínálattal minél többféle fogyasztót tudnak megszólítani és a LEGO világába bevonni. A készletek egy jó része még mindig imponáló a felhasználóknak, legalábbis a gyűjtögető szándékot beindítja a rajongókban. Ám ezzel megjelennek a gondok.

Először is, kevés az olyan felhasználó, aki minden neki tetsző szettet be tud szerezni. Egyszerűen, túl gyors a tempó, amit a megjelenésekkel diktálnak és még úgy sem győzi ezt pénztárcával a rajongók zöme, hogy a termékek átlagos forgalomban töltött ideje két év, de az exkluzív készletek akár tovább is a boltok polcain maradnak. Már nem csak a klasszikus év eleji-kora tavaszi és nyári megjelenési hullámok vannak, de szinte minden hónapban jön valami újdonság: bemutatott filmekhez időzített készletek, minifigura csomagok, szezonális és ünnepi játékok. Ez persze frusztrációt, beteljesítetlen elképzeléseket eredményez.

41055-1.jpg| Újra kiadások a LEGO Disney termékcsaládban. |

Részben erre válaszul, a LEGO termékkínálatában egyre több ismétlést, újra-kiadást fedezhetünk fel. Nem csak a drágább készletek között, melyeket csak némi modernizálással vagy akár változtatás nélkül adnak ki újra, de egy-egy termékcsaládon belül témaválasztás tekintetében is. Sokadjára köszön vissza egy-egy járgány vagy jelenet az egyik legnépszerűbb témában, a LEGO Star Wars-ban. Hasonló a helyzet több licencelt termékcsoportban is. Várva várt szereplők, jelenetek és érdekességek helyett ismétlések okoznak újabb csalódásokat.

Megfigyelhető ez a LEGO tervezői által feltalált-fejlesztett saját témákon belül is. Például, LEGO CITY mára egy, az aktuális célcsoport kiszolgálására hivatott rendőr-tűzoltó-építkező-felfedező-benzinfaló jármű dömping lett. Elvész a bővíthetőség lehetősége, az ötlet, a sokszínűség. Egy-egy új alkatrész vagy figura hivatott fenntartani a téma iránt régebb óta érdeklődő gyerkőcök és felnőttek figyelmét. Kevés sikerrel, egykor szeretett témák válnak egyhangúvá mindazok számára, akik a célcsoportba eső korukon túl is érdeklődnének a játék iránt.

75192_main_back.jpg| A gyűjtői Millennium Falcon szeptember óta alig-alig kapható. |

A mégis nagy népszerűségnek örvendő termékek rendre nem elérhetők. A cég vagy elszámolja magát a készletre mutatkozó leendő igényeket tekintve, vagy nem képes eleget gyártani a cuccból. A rajongók nem jutnak hozzá kiszemelt új kedvenceikhez, olykor csak több hónap várakozás után. A helyzetet felismerve egyre többen próbálnak hasznot húzni, a szükségesnél többet szereznek be a slágertermékekből, s ezeket magasabb áron adják el azoknak, akik nem szeretnének várni vagy biztosra mennek. Ez újabb feszültséget eredményez. Szép példa a jelenségre a NASA Saturn V rakéta vagy az új Millennium Falcon.

Ha mégis elérhető egy termék, a fogyasztók egy része elriad, amikor meglátja az árcédulát. A licencelt készletek esetében ez hatványozottan igaz. Évről évre fokozatosan drágulnak a dobozok, több esetben akár a tartalom is csökken. A gyűjtögetésre igazán okot adó minifigurák elosztása sem kedvez a pénztárcának. Egyre gyakoribb, hogy a LEGO rajongók kivárják az akciókat vagy inkább lemondanak egy-egy készletről, mert azok ára túllépi azt a képzeletbeli határt, amit rászánnának a tartalomra.

cc_lepin.jpg| Alig észrevehető a különbség a Lepin koppintása és a LEGO ikonikus készlete között |

A drágulás és a fentiek jó táptalajt biztosítanak a másodpiacnak. Ám a nyerészkedőknél sokkal nagyobb probléma, hogy a hamisítványoknak is. Ma már nem nehéz valóban jó minőségű hamisítványt beszerezni, melyek ára töredéke az eredeti termékeknek és bármikor rendelhetők.

lego_house.jpg| A LEGO új élményközpontja. Az itt bemutatott kreativitás és élmény az, amire mindannyian vágyunk. |

A megoldás a cég bevételeinek csökkenésére, rajongói szemmel nézve, kézenfekvő. Biztosítsák újra, hogy a LEGO kockákkal való játék élmény legyen, a termékek kiválasztásától és megvásárlásától kezdve az összerakásukon át a játékig. Legyen egy-egy szett (főleg a népszerűbbek) elérhető. A készleteknek ne csak a minősége, a tartalma is indokolja a magas árakat. Ne járjon mindez idegeskedéssel. Legyen lassabb ütemű az új készletek megjelenése és csempésszék vissza az új ötleteket és bájosságot a játékokba.

Ha úgy marad minden, miként most, a LEGO Csoport leginkább egy monstrumhoz fog hasonlítani, ami a játékipar minél több szegletébe, minél több felkapott témát érintve, de elég lomhán szeretné eljuttatni pénzszivattyúit, s közben elfejelt minket, akik őszinte, gyermeki lelkesedésünkkel vagyunk a műanyag kockák felé: a LEGO rajongókat.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: vélemény lego válság leépítés hiány 2018

A bejegyzés trackback címe:

https://klikk.blog.hu/api/trackback/id/tr5213549097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeme közé, laposan! 2018.01.04. 14:57:04

A "LEGO kockákkal való játék" a baj. Az, hogy már nem legózol, hanem "LEGO kockákkal való játszol", hogy nem hogy a termékeikkel ölik ki a régebben olyan könnyű és önfeledt legózást, hanem azzal is, hogy egy kicsit sem lettek/akartak szerethető brand lenni. Pl. azzal, hogy pár éve rászálltak a legolvasatlanabb, fosabb játszós-legós blogokra is, akiknek azt mondták, hogy tessék őket szépen mindig, minden körülmények között LEGO-ként emlegetni, csak semmi igeképzés, szójáték. Érdekes, a BMW nem írt nekem, amikor a haveroknak csak annyit emlegettem, hogy BMW-znék, hogy gyorsan javítsam ki "BMW-vel élvez ném az utazást"-ra. (Freude am Fahren, ugye). Ugye.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.04. 17:36:37

2016 karácsonya előtt arról is jöttek hírek, hogy termékhiány van Európában és némelyik új kiadású készlet Magyarországon is drága hiánycikké vált...

Itt egy érdekes angol cikk arról, hogyan vesztette el a Lego a kreatív játék pozíciót: www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/retailandconsumer/11946133/Why-Lego-isnt-awesome-any-more.html

crusaderman 2018.01.05. 00:29:55

Még mindig vannak olyan szegmensei egy egy témának ,amit nem használnak ki teljesen.Ilyen például a Speed Champions-nagyon jó példa erre,hogy egy rajongói kezdeményezésből lett Renault F1es készlet,igaz limitált példányszámban,amit pár ügyeskedő fel is vásárolt,lehetőséget sem adva másoknak ...Pedig sokan megvettéj volna,köztük én is,ha már van Merci meg Ferrari F1es csapat..Ezzel a húzással megint csak újabb szög került a LEGO ,,koporsójába"...

liksoft 2018.01.05. 18:56:51

Én akkor veszítettem el a rajongásom, mikor nem tudtam alapkészletet venni. Vagyis CSAK kockát, vékony csíkokat, lapokat, tetőelemeket, vasuti alkatrészeket, stb... A LEGO a variálhatóságról szól. Míg ez megvan, addig játszik vele az ember, újat, variációkat kreál, mikor viszont segédlet alapján egy dobozból egy (azaz 1 - vagy méginkább EGY !! ) "termék" állítható elő, onnantól már csak makett. A marketing, a mindenkinek akarunk figurát eladni kiszorította a kreativitást. A világ összes pénze nem elég, hogy ezekből a mai dobozokból a "nagy kreatív készletet" ki lehessen hozni. Félreértés ne essék, ez is kell! De azt hiszem a kulcs az IS-en van.

HUN_Sector 2018.01.06. 13:24:00

Legyen megint Castle, legyen megint Pirates és Space. A CITY/Town vonal jó.
Nexo senkinek sem kell, állandóan 50%-on szórják ki a boltok őket.
Szüntessék meg a super heroes dömpinget. Mire kapható elsz egy boltban, addigra két frisebb termékvonal is kijön.
Legyen normális árazás.

Üssön már fel valaki egy nyavalyás 95-ös katalógust és nézzék meg, miért volt akkor oda az egész világ...

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2018.01.07. 11:21:41

10 év alatt a LEGO volt a játékok királya. Már gyerekként sem értettem, a cég miért erőlteti meglévő dolgok építését, amikor a játék lényege számomra a korlátlan fantázia volt. Ahelyett, hogy a készletek a fantáziát tágítanák, meglévő fantázivilágokat ad készen.

HavasiG 2018.01.07. 14:09:16

@HUN_Sector: Igen, a Castle, a Pirates és a Space az, aminek a legfeltűnőbb a hiánya. Én pont gondolkodtam, hogy venni kellene egy nagyobb Castle szettet, amikor eltünt és lett helyette Nexo. Sajna a chopperes lovagok nem jönnek be...

HUN_Sector 2018.01.07. 17:07:13

Emlékeztek, hogy akkoriban az alternatív modellekhez ritkán voltcsak összerakási útmutató?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.01.07. 19:17:23

A legót nem hamisítják, hanem lejárt néhány szabadalma, ha jól tudom, így legálisan jelennek meg a koppintások, nyilván jóval olcsóbban.
Valaki mindenesetre megdobhatna egy Falconnal... :)

_z_ 2018.01.08. 11:46:13

@HUN_Sector: Tökeletesen egyetertek!
Rettenetesen tulzasba viszik a licensztemat (föleg a Starwars es a szuperhösös), es a nexo-ninjago vonalnak is tul nagy resze van. Vissza a klasszikus castle/pirates/space keszleteket (reszemröl a vadnyugati temat is hozzavennem, bar azt klasszikusnak nevezni erös tulzas)! De azert vannak pozitiv dolgok is, azokat ki ne dobjak (friends/creator, bar lanyom nincs, es a nem minifigura leptekü dolgokat annyira nem szeretem, de ezek szerintem akkor is nagyon jo keszletek)!

crusaderman 2018.01.09. 05:01:41

Tényleg nem lehet lépést tartani a megjelenő készletekkel,főleg elképesztő mértékben néhány 2017es készletet illetően ami eltűnt az idei katalógusból,néhányra a Shop & Home-on ,,retired product " van írva...Ennek van értelme...Ha nem tudod megvenni a tárgyévben ,majd feláron megveheted a következőben a felvásárlóktól....Ide jutottunk..

Ivan Kozirev 2018.01.11. 16:07:08

@Before: de ha egy az egyben, a doboztól a figurákig minden csak lemásolva van egy készletnek, az hamisítás. Ha kiad valaki egy lego szerû dolgot, ami egy új készlet, azzal a legonak sem szokott baja lenni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.01.15. 16:54:12

@Ivan Kozirev: abban igazad van, hogy egy készlet egy az egyben lemásolása mindenképp lopás (hamisítás, ha úgy tetszik), de azt azért ne hidd, hogy a LEGO nem problémázott az utánzatok miatt. Miután lejárt a szabadalom, a LEGO mégis pereskedni kezdett Magyarországon, és egy elég fura legfelsőbb bírósági ítéletben nekik adtak igazat. Ezért nem lehet itthon kapni ilyen készleteket, de még a külföldről ide szállító webshopokat is vegzálják.

Gerberus 2018.04.09. 00:15:32

És mi vár a Klikk blogra így, hogy három hónapja semmilyen aktivitás nem történt a blogon, se egy új készlet, se MOC-oc bemutatása, se semmi egyéb nem történt az égvilágon?! Elhiszem, hogy van munka, család, egyebek, de azért egy világcég népszerű játékának komolynak tűnő blogja ennél azért többet érdemelne. Sajnálatos lenne, ha ez is a Kockagyár sorsára jutna, mert jó lenne egy működő, aktív Lego-blog, de ha nincs kedv, lelkesedés akkor itt is le kell húzni a rolót. Remélem azért, hogy még nem jutott el idáig és csak átmeneti stagnálás van jelen.

_z_ 2018.05.03. 16:05:39

@Gerberus: Csatlakoznek! Egyre ritkabban nezek en is ide, pedig jo blog volt... Addig is ajanlanam a kockahirek.blog.hu/ -t (itt sincs tul sürü jelentkezes, de azert egesz stabilan vannak friss dolgok), meg a jatekokapolcrol.blog.hu/ -t (itt nem csak Lego van, Legobol meg föleg Star Wars, de nagyon jo cikkek, söt cikksorozatok vannak). Egyikhez sincs kötödesem, csak segiteni szeretnek azoknak, akik hozzam hasonloan szomjazzak a Lego-s cikkeket.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.05.03. 16:24:50

Én viszont ajánlom minden hírre/érdekességre éhes szemnek ezt az oldalt:
www.brothers-brick.com/

crusaderman 2018.05.09. 13:07:34

A LEGO rajongókra az vár ,amit sokan generáltak közülünk szerte a világon,mert bizony nem csak a LEGO tehet a kialakult helyzetről,hanem a sok spájzoló is például,sajnos sok emberkének csak a pénz a lényeg a LEGO-ban ...Elvesztette a márka a valódi üzenetét...

scherier 2018.05.17. 11:45:15

A fent említett témán is sokat gondolkoztam, abszolút liksoft véleményét osztom. A koromból adódóan 1970-es évek közepétől 1995-ig mondanám magam lego fannak. Nagyon szomorú, de a véleményem az, hogy lehet a számítógépes játékok térnyerésére fogni a lego hanyatlását, de sajnos én úgy látom, hogy maga a lego ölte meg a legozást.
Ma a legot talán a creator képviseli egyedül a 125! oldalas katalógusban. Ma végignézve a 6-12 éves gyerekek szobáin, a legozás abból áll, hogy megépítik ami a dobozban van és kész, kirakják a polcra, esetleg vissza a dobozba. Ennyi gyakorlatilag elért a playmobil szintjére. Nem okolhatom a gyerekeket sem, mert van 2 star wars, 2 city, 3 ninjago, meg 2 nexo szettje. Ha szétválogatom az alaktrészeket, a 3/4-e gyakorlatilag semmire nem jó, nem használható fel. Hiába gondol ki valamit, nem tudja megvalósítani.
Én személy szerint szerencsésnek mondhatom magam, mert gyerekkoromban sok legot kaptam, de egyszer raktuk össze ami a dobozon volt, soha többé, ment a közösbe vagy szétválogattuk, és ha láttunk egy várat, megcsináltuk, láttunk egy buszt megcsináltuk, láttunk egy MI-24-est megcsináltuk, megnéztük a szellemirtókat, megcsináltuk, láttuk az Alient, megcsináltuk. Legóztunk.
Voltak álom szettek, nagy technik legok, nagy várak, Model Team stb. Évekig tettem félre a karácsonyi és locsoló pénzeket rájuk, és meg tudtam venni, mert pl egy 8860-as technik legot évekig lehetett venni. Most ha egy lego 2 évig kapható szinte csodaszámba megy.
Azzal, hogy a lego a 90-es évekre gyakorlatilag átlag játékgyárból globális multivá nőtte ki magát ahogy én látom csak a pénz számít már. Elveszett a varázs, az építs össze mindent mindennel. Sorolhatnám az áldozatokat, 12 voltos vonat, zseniális volt, lett belőle gagyi. Régen a technik studos volt, bármihez használhattad házhoz bármihez, ma a techniknek szinte semmi köze a legohoz. Minifigurák, régen egy minifigurát bmihez használhattál, lehetett űrhajós, lovag, vagy Marika néni a városból. A mai minifigurák a csirkemebertől a félszemű starwars emberig nem univerzálisak.
Mindegy lesz ami lesz, de ez a lego már nagyon nem az a lego, számomra legalább is. Eleget rinyáltam, elnézést.